natječaj, rezidencijalni program

Circus Without Circus - natječaj


prijava: 03.12.2020

Otvoren je poziv za sudjelovanje u trogodišnjem interdisciplinarnom projektu na koji se mogu prijaviti hrvatski suvremeni cirkuski umjetnici i umjetnici iz ostalih umjetničkih područja kao što su film, glazba, ples, arhitektura, vizualne umjetnosti, dizajn, kazalište itd. Natječaj je otvoren do 3. prosinca 2020.!

Ukupno 16 europskih umjetnika (osam iz cirkuskog i osam iz drugih umjetničkih područja) iz Hrvatske, Belgije, Danske i Francuske, bit će odabrano za trogodišnji program usmjeren na poticanje međudisciplinarnih istraživanja, suradnje i umjetničke razmjene.

Odabrani umjetnici sudjelovat će u trogodišnjem programu koji se sastoji od rezidencija uz prateću mentorsku potporu renomiranih umjetnika iz sektora, umrežavanja i povećanja vidljivosti te prezentacijskih prilika u četiri uključene zemlje.
 
Organiziran od strane 4 partnerske organizacije (u Hrvatskoj je to suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 s pridruženim partnerom Umjetničkom akademijom u Splitu) i sufinanciran od strane Kreativne Europe (program Europske Unije), „CIRCUS WITHOUT CIRCUS“ ima za cilj olakšati prekogranične suradnje i razviti i istražiti međudisciplinarne metode rada. Kao sudionik, pozvani ste da izađete iz svoje zone komfora, preispitate granice svoje discipline i otvorite se umjetničkom procesu u suradnji s drugim umjetnikom.
 
Ovaj program je za Vas, ako:

• ste umjetnik na početku svoje karijere, ali trenutno ne studirate – ili ako ste u
procesu mijenjanja smjera u kojem se vaša karijera razvija
• živite i/ili primarno radite u Belgiji, Hrvatskoj, Danskoj ili Francuskoj
• imate najmanje 18 godina
• ste otvorenog uma, znatiželjni i željni raditi i istraživati s različitim umjetnicima
• dobro govorite i razumijete engleski jezik (engleski jezik je radni jezik)
• se prijavljujete kao individualni umjetnik. Dueti ili grupe neće biti razmatrani.Projektni partneri odabrat će 16 umjetnika koji će biti upareni u duete – 1 cirkuski umjetnik i 1 umjetnik iz drugog umjetničkog polja. Kao umjetnik nećete unaprijed znati s kim biste trebali raditi – samo znate da ćete raditi s umjetnikom iz različitog umjetničkog polja od vašeg i iz različite zemlje u kojoj radite/boravite.
Rezidencijska potpora
 
Svaki odabrani umjetnik sudjelovat će u dvije rezidencije u trajanju od 12 dana, svaki put s novim umjetnikom iz različitog polja. Jedan umjetnik će uvijek biti cirkuski umjetnik.
Ne postoje očekivanja u smislu određenog umjetničkog ishoda. Primarni cilj rezidencija je obogatiti i proširiti umjetničku praksu sudionika i stvarati inspiraciju za širenje polja izvedbenih umjetnosti. Istraživanje će biti potrebno dokumentirati i javno prezentirati.
 
Umjetnička potpora
 
Program umjetničke potpore čine susreti odabranih umjetnika s renomiranim profesionalcima iz izvedbenih umjetnosti tijekom rezidencija. Program će biti organiziran posebno za svaku rezidenciju i može uključivati umjetničko mentorstvo, feedback, sastanke i umrežavanje. Program ima za cilj razvijati i inspirirati umjetnike te im omogućiti ostvarivanje održive internacionalne karijere.
 
Opširnije…