predstava, djeca, mladi

Uoči Noći kazališta – predstave za djecu online


vrijeme: 20.11.2020. - 24.11.2020.

Od petka, 20. studenog, u 19 sati do utorka, 24. studenog, do 19 sati, na internetskoj stranici Riječkog kazališta mladih 'Kamov' bit će dostupne predstave pet dramskih studija iz različitih krajeva Hrvatske koje su trebale biti izvedene na 22. susretu profesionalno vođenih predstava za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ koji se trebao održati u Rijeci krajem rujna ove godine.

Organizatori poručuju:
 
Iako je 22. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej, koji se krajem rujna trebao održati u Rijeci pod domaćinstvom Riječkog kazališta mladih "Kamov", otkazan zbog pogoršane epidemiološke situacije, odlučili smo, u revijalnom tonu, prikazati snimke prijavljenih predstava. Kako bismo, barem djelomično, omogućili da trud i rad djece i dramskih pedagoga, bude predstavljen široj (internetskoj) publici, a dobre dječje predstave približili najmlađoj publici iz cijele Hrvatske – odlučili smo, uoči Noći kazališta, prikazati snimke pet pristiglih predstava.  Tako će od petka 20. studenog u 19 sati do utorka 24. studenog do 19 sati, na internetskoj stranici Riječkog kazališta mladih "Kamov" (www.rkm-kamov.com) biti dostupne predstave: „Mala čarobnica"" Dramskog studija „Donatolina 1“ Kazališta lutaka Zadar, „Cvilidreta" Dramskog studija DADA Kazališne družine Pinklec, „Vuk i sedam kozlića" Dramskog studija Gradskog kazališta „Zorin dom” Karlovac, „Kruna od jubavi" Dramskog studija mladih Hvar i „U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj" Dramskog studija „Ivana Jelić" HNK Šibenik.
 
Već više od 20 godina Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej održava se s ciljem promicanja kazališta i kazališne djelatnosti za djecu i mlade, poticanja kvalitete, međusobnog umrežavanja i razmjene iskustava i znanja. Svrha Festivala je odgajanje mlade kazališne publike na umjetnički vrijednim predstavama prilagođenim dobnim i recepcijskim mogućnostima djece, stvarajući od njih gledatelje koji će svojim, tako izgrađenim estetskim i vrijednosnim kriterijima usmjeravati, kao publika, daljnje putove hrvatskog kazališta.
 
Iako je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, s veseljem i nadom da će se u mjesecima pred nama stabilizirati, objavljujemo da ćemo u proljeće 2021. godine biti domaćin idućeg, 23. susreta profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej. Tada ćemo okupiti desetak ponajboljih dramskih studija iz cijele Hrvatske i postati prava mala oaza kvalitetnog dramsko-pedagoškog rada. Tijekom višednevnog druženja organizirat ćemo i različite radionice pod stručnim vodstvom, kao i popratne zabavne i edukativne aktivnosti za djecu i mlade.
 
Ovaj nam Festival pokazuje koliko se s djecom i mladima kvalitetno radi, koliko ih se uključuje u kazališni proces, učeći ih na taj način ne samo mehanizmima kazališta, nego se razvijaju i njihove gledateljske kompetencije kao sadašnje, ali i buduće publike. Istovremeno, pokazuje nam i koliko je kazalište djeci i mladima važno, ne samo kao polje kreativnosti nego i kao prostor zajedništva, empatije, promišljanja i komunikacije unutar vlastitog svijeta.
 
Uživajte u predstavama online, a u proljeće 2021. godine vidimo se u Rijeci na 23.  susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej.