Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za kratku priču 'Žena - Braniteljica u ratu i miru' (1.8.2022.)

Udruga 'Palijativni tim LiPa' objavljuje javni natječaj za objavu kratke priče – svjedočanstva na temu 'Žena - braniteljica u ratu i miru'. Rok za prijavu je 1. kolovoza 2022.! (Produljeno!)
vrijeme: 05.05.2022. - 01.08.2022.
url: https://www.facebook.com/Palijativni-tim-LiPa-701119856627524/

1. Svrha i ciljevi Javnog natječaja i izdavanja zbirke kratkih priča su:
- očuvanje vrijednosti proisteklih Domovinskim ratom,
- očitovanje ljubavi prema hrvatskoj domovini, zavičaju i narodu, osobito žrtvama, stradalnicima, braniteljima i domoljublju kao vrlini i tajnoj vrijednosti
- poticanje stvaralaštva - pisane riječi, čime se pridonosi hrvatskoj kulturi i ostavlja baština budućim generacijama
- afirmiranje nepoznatih hrvatskih autora, kako branitelja, roditelja i članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, tako ostalih suvremenika Domovinskog rata te mladih.
 
2. U natječaju mogu sudjelovati autori oba spola iz Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine s do tri kratke priče - svjedočanstva domoljubne tematike u kojoj je glavni lik žena. Svaki autor osobno je odgovoran za autentičnost djela, odnosno plagijat. Smatra se da je dostavom priče/priča autor dao suglasnost za njihovo ocjenjivanje i eventualno objavljivanje u zborniku te daljnje javno izvođenje (čitanje pri promociji, drugim događajima u organizaciji Udruge i sl.). Za maloljetne autore roditelj ili skrbnik treba dostaviti suglasnost za objavu autorskog djela.
U natječaju ne mogu sudjelovati članovi prosudbenog vijeća.
 
3. Priče trebaju biti neobjavljene u tiskanom izdanju.
Tema priče je žena kao braniteljica u ratu i miru, braniteljica domovine, obitelji, života... Misao vodilja je da žene braniteljice i ostale sudionice ratnih zbivanja u bilo kojem svojstvu iznesu svoje svjedočanstvo u prvom licu, s pretpostavkom da je jednako teško nositi teret emocija kao i iznijeti ih, odnosno podijeliti sa drugima. Upravo je to dijeljenje tereta smisao svjedočanstava, odnosno međusobnog povezivanja na temu. Svjedočanstvo može biti i o ženi koja je ostavila trag dovoljno dubok da je vrijedan zapisa. Vrijeme nije ograničeno isključivo na vrijeme trajanja Domovinskog rata, nego i vrijeme koje je prethodilo i ovo nakon, ali je poveznica Domovinski rat. Priče se dostavljaju u jednom Word dokumentu format B5 (ISO), font 12. Times New Roman, prored 1, margine Normal, naslov stil Naslov 1, poravnavanje obostrano, na maksimalno dvije stranice teksta po priči. U zaglavlje je potrebno upisati šifru autora (po izboru autora).Priče moraju biti lektorirane, odnosno gramatički točne u duhu hrvatskog jezika/pisma.
Priče trebaju biti pisane standardnim hrvatskim književnim jezikom, nestandardnim lokalnim govorom i zavičajnim narječjem, uz uvjet da se značenje manje poznatih ili nepoznatih riječi rastumači na standardnom hrvatskom jeziku.
Ako navedene smjernice ne budu poštivane, priče se neće uzeti u obzir.
U predmet e-pošte potrebno je upisati šifru autora.
U e-poštu autor dostavlja svoje podatke: ime, prezime, šifru, godinu rođenja, adresu, telefonski broj, a Word dokument naslovljen šifrom autora sa pričama u privitak.
Prijave se dostavljaju na adresu e-pošte: domoljubne123@gmail.com
Rok za prijavu je 1.8.2022. godine

4. Priče će ocijeniti i odabrati prosudbeno vijeće (dva člana i predsjednik), sukladno mjerilima umjetničke izvrsnosti i formalne udovoljenosti proznim vrstama.
Autori odabranih priča biti će obaviješteni e-poštom.
Promocija zbirke kratkih priča planira se potkraj 2022. godine.
Točan nadnevak bit će naknadno javno objavljen putem medija.
Natječaj stupa na snagu danom javne objave.

***

Vizija ove inicijative je potaknuti žene braniteljice i sudionice Domovinskog rata, ali i sve članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ostale građane na književno stvaralaštvo kako bi se sačuvala sjećanja na Domovinski rat i stvaranje hrvatske države, te osnažile vrijednosti slobode, zajedništva, mira, domoljublja, ponosa, požrtvovnosti, nacionalne samobitnosti i samosvijesti.

Slijedom toga, Udruga će i ubuduće poticati književno stvaralaštvo i na druge načine aktivno sudjelovati u kulturnom životu zajednice.