Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru - Prepoznavanje odsustva (Rok: 20.9.2022.)

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Memorijalni centar Lipa pamti) Raspisuje Javni poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru pod nazivom Prepoznavanje odsustva, s rokom prijave do 20. rujna 2022.
vrijeme: 26.07.2022. - 20.09.2022.
url: http://lipapamti.ppmhp.hr/

Opis i ciljevi programa:

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar je posvećen komemoriranju stradanja koje se u Lipi desilo 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 mještana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Pored razvijanja kulture sjećanja na nacionalnom i internacionalnom nivou, Centar je usmjeren ka komuniciranju antiratne poruke te širenju univerzalnog apela savjesti. Nužan preduvjet svega spomenutog jest spoznavanje razmjera gubitka te promišljanje sljedećih pitanja: Kako iscrtati obrise praznine koja je stradanjem uslijedila? Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Kako pojmiti nepojmljivo te prikazati ono što se ne može prikazati? Odgovore na postavljena pitanja pronalazimo u okviru pete po redu serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Lipe naziva “Prepoznavanje odsustva”.
 
Pozivaju se prijedlozi koji će u promišljanju nasilja i stradanja ići u smjeru izbjegavanja njihova doslovnog prikaza. Polazeći od pretpostavke kako širenjem granica umjetnosti širimo i granice spoznaje, prednost će se davati prijedlozima koji afirmiraju eksperimentalne i intermedijske umjetničke prakse. Ujedno, pozivaju se prijedlozi koji će istražiti doseg društvenog utjecaja s kojim suvremena umjetnička praksa danas raspolaže – posebice u odnosu na razumijevanje teško pojmljivih kategorija (traume, stradanja, genocid) te u odnosu na osvještavanje i zagovaranje poželjnih obrazaca ponašanja. Postizanje društvenog učinka može se ostvariti i direktnim pristupom, kroz umjetničke projekte bazirane na socijalnoj inkluziji (community art) i suradnji s lokalnom zajednicom. Na koncu, pozivaju se prijedlozi koji će doprinijeti osvještavanju simboličkog potencijala Lipe u suvremenim procesima gradnje mira.
Prijave će razmatrati četveročlani žiri: Ksenija Orelj, viša kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke; Lillian Stošić, v.d. pročelnice Konzervatorskog odjela u Rijeci; Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te Petra Maštrović Kušić, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti.
I ove će godine žiri među pristiglim prijavama ODABRATI DO DVA RADA ZA REALIZACIJU.
Obavijest o prihvaćenom prijedlogu bit će objavljena do sredine rujna 2022. na web stranicama Memorijalnog centra Lipa pamti, http://lipapamti.ppmhp.hr/, dok će odabrani autor/autorica biti osobno kontaktiran/na putem e-maila.

Vrijeme izvedbe i predstavljanja projekata bit će u periodu OD 1. DO 15. LISTOPADA 2022.

Informacije o prijavi→