Preskočite na glavni sadržaj

Animafest Zagreb 2022.

Animafest Zagreb 2022.
U Muzeju suvremene umjetnosti održana je konferencija za medije uoči početka obljetničkog Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022. koji od 6. do 11. lipnja u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama slavi pola stoljeća postojanja.
vrijeme: 06.06.2022. - 11.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr/

Gostuje više od 350 autora koji u glavni grad Hrvatske dolaze obilježiti 50 godina u svijetu najuglednijeg hrvatskog filmskog festivala, a među njima su i oskarovci Michael Dudok de Wit i Joan Gratz, nominirani Paul Driessen, Michaela Pavlátová i Joanna Quinn te neprikosnovene legende animiranog filma Priit i Olga Pärn. Osim što će uživati u iznimno bogatom retrospektivnom i popratnom programu, kojim dominiraju veliki osvrti na Zagrebačku školu crtanog filma, selekcija dobitnika Animafestove Nagrade publike 1972–2022, izbor iz djela dobitnika Nagrade za životno djelo Nedeljka Dragića te novi filmovi zvijezda koje su s festivalom ostvarile poseban odnos, mnogi bivši dobitnici zagrebačkog Grand Prixa poslali su i pregršt novih sjajnih radova u najprestižnija natjecanja kratkometražnog, dugometražnog, studentskog i hrvatskog filma 2022, tako da će proslava biti okrenuta i slavlju suvremene animirane produkcije. Animafest ni 2022. neće preskočiti građanima omiljene projekcije na otvorenom, a zahvaljujući Zagrebačkoj banci besplatnih programa više je no ikada prije. Ni izložbeni ni profesionalni programi nikada nisu bili tako bogati, s radovima i predavanjima majstora, a Program za djecu i mlade te Obiteljski program ponovno stižu u sve dijelove Zagreba, kao i u Split i Rijeku.
 
Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove i detalje programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Jasna Tomažić te hrvatski autori Darko Masnec, Branko Farac i Kata Gugić. Farac (Psychographic) i Masnec (Pozdrav suncu) natječu se u najprestižnijoj konkurenciji VN kratkometražnog filma, a Gugić je ovoga puta bila u selektorskoj ulozi. Predstavljene su i ovogodišnje ilustracija i špica festivala – prvu je Animafestu poklonio Michael Dudok de Wit, a druga je svojevrsni čestitarski jam session najvećih animatorskih imena na Dudok de Witov središnji motiv kružne transformacije ptice/ribe (glazba: Nik Phelps, montaža: D. Šuljić). Vizualni identitet Animafesta 2022 djelo je studija Kuna zlatica.
 
Animafest ima kontinuitet od 50 godina i jedan je od četiri najvažnija svjetska festivala animacije, mnogima i najomiljeniji zbog našeg gostoprimstva, karaktera i odnosa prema autorima. Preko 350 gostiju želi s nama podijeliti ovo slavlje što je znak koliko im znači zagrebački festival. Tematski program Animafesta 2022 posvećen je Zagrebačkoj školi kao onom kreativnom momentu koji je ovaj grad stavio na svjetsku mapu animacije i kulture. Njihovi su uspjesi doveli 1972. do nastanka ovog festivala, kao svojevrsne nagrade. Svako toliko dobro se na njih podsjetiti u kinima, na velikom platnu. U Zagrebu su se čak četiri puta poklopili Grand Prix stručnih žirija i Nagrada publike, što je dokaz da zagrebačka publika zna prepoznati odličan film i razumije animaciju – rekao je Daniel Šuljić najavljujući filmski program.
Šuljić je, međutim, istaknuo i kako u najprestižnijim natjecanjima Animafest 2022 broji i više od 20 svjetskih premijera i niz međunarodnih, što pokazuje koliko autori, producenti i distributeri vole ovaj festival i koliko na njemu žele po prvi put prikazati film. Podcrtao je kako se novi zanos globalnog animiranog filma sretno poklopio s Animafestovim 50. rođendanom pa ćemo u lipnju moći vidjeti nove filmove ranijih zagrebačkih pobjednika i laureata (Phil Mulloy, Špela Čadež, Yumi Joung, Yoriko Mizushiri, Marta Pajek, Pedro Rivero, Xi Chen...), ali i za ovogodišnju Akademijinu nagradu nominirani čileanski film Bestia.
 
Paola Orlić predstavila je dodatne i popratne aktivnosti i događanja povodom 50 godina Animafesta, saževši ih kao trolist "knjiga-izložba-film" oplemenjen i svečanim događanjem 5. 6. u MSU u režiji Krešimira Dolenčića, s izravnim prijenosom na Trećem programu HRT-a. Nakon svečanosti slijedi za uzvanike, ali i gledatelje HRT-a premijera dokumentarnog filma Grad animacije (r. Tiha K. Gudac). Tijekom festivala bit će predstavljeno i opsežno, dvojezično monografsko izdanje o Animafestovih pola stoljeća (10. 6.), a izložba "Sva lica festivala" od 12. 5. otvorena je za javnost u MSU te sadrži još 4 atraktivna postava (Nedeljka Dragića, Paula Driessena, Time Viljakainena i autora glavnih Animafestovih natjecanja – Iza kulisa 4).
 
Šuljić je govorio i o izboru dugometražnih djela među kojima je izdvojio novi film najuspješnijeg redatelja anime Mamorua Hosode (spektakularna Belle o povučenoj djevojci koja je u virtualnom svijetu pjevačka zvijezda), rad Michaele Pavlátove o Čehinji udanoj u Afganistan (Maad, moje sunce) te atmosferičnu etidu još jedne Animafestove legende Kojija Yamamure Deseci sjevara (Hosoda i Pavlátova ranije su nominirani za Akademijinu nagradu, a Yamamura je dobitnik Animafestova Grand Prixa). Natjecanje hrvatskog filma, koje domaćoj publici i stranim gostima predstavlja naša nova postignuća, broji 18 djela, među kojima brojčano dominira produkcija ALU-a. Domaćih predstavnika – Morana Marija Vulić te treću godinu uzastopce Sunčana Brkulj – ima i u međunarodnom Natjecanju studentskog filma, razbarušenom i urnebesnom prozoru u sutrašnjicu kroz koji se gleda besplatno zahvaljujući sponzorstvu Zagrebačke banke koja nagrađuje i najbolje u ovoj kategoriji. Govoreći o sutrašnjici, nastavlja se i Natjecanje VR animacije (8 projekata iz cijeloga svijeta), a dobitnica Nagrade za najbolju školu animacije, britanska NFTS predstavlja, zajedno s Novim bugarskim sveučilištem, izbor iz svoje slavne povijesti.
 
Sreća je da i Zagrebačka banka misli da na animatorima ostaje svijet. Da nema ZABA-e ne bi bilo još jednog lijepog ovogodišnjeg poklona – u suradnji s prijateljima iz Centra August Cesarec 9., 10. i 11. 6. imamo tri prekrasne besplatne projekcije pod zvijezdama u Ljetnom kinu Tuškanac: izbor filmova nagrađenih Nagradom publike, Belle Mamorua Hosode te Best of Animafest 2022. Ne samo da posjetitelji mogu besplatno vidjeti najbolje od ovogodišnjeg Animafesta, nego i prvih 200 posjetitelja svake projekcije zahvaljujući Zagrebačkoj banci očekuju i besplatne kokice – rekla je Milić.
 
Grad Zagreb je izrazito ponosan na organizaciju i provođenje Svjetskog festivala animiranog filma. Animafest stavlja grad Zagreb na svjetsku kulturnu razinu, podiže ga na viši nivo. Ove godine na 50. obljetnicu osnutka možemo o Animafestu reći sve najbolje i najljepše. Sve što se oko njega događa okuplja velika imena te turizmu i gradu daje na velikom značenju – rekla je Jasna Tomažić.
Šuljić je naveo kako će u žiriju VN kratkometražnog filma uz nizozemsko-kanadsku legendu Paula Driessena biti britanski producent Les Mills, animacijski novinar Alex Dudok de Wit te srpski i hrvatski autori Ana Nedeljković i Igor Grubić. Alexandra Ramires, Jelena Popović i Igor Prassel prosuđuju u studentskom i hrvatskom natjecanju, dok dugi metar žiriraju estonska autorica Olga Pärn, japanska umjetnica poznata po radu na velikim holivudskim produkcijama Aya Suzuki te direktorica kijevskog festivala animacije Anastazija Verlinska, koja će predstaviti i ukrajinsku animaciju. U virtualnom svijetu sudit će Eva Cvijanović, Milen Alempijević i Franziska Bruckner.
 
Matea Milić predstavila je i nikad bogatiji segment festivala namijenjen profesionalcima, otvoren, međutim, svim posjetiteljima te također besplatan. Posebno je skrenula pozornost na predavanja Michaela Dudok de Wita, Joanne Quinn i Lesa Millsa, Paula Driessena, Špele Čadež i Veljka Popovića. Predstavlja se i "Rise & Shine", novi pitching lab za razvoj kratkih filmova mladih talenata u organizaciji CEE Animation te suradnji Animafesta i Animateke. Filmski program ima i Animation Festival Network/AFN – mreža festivala animacije koja okuplja pet najvažnijih festivala Srednje i Istočne Europe, a koje je Animafest koordinator. Međunarodni znanstveni simpozij Animafest Scanner po deveti je put dio festivalskog programa, a otvara se pozvanim predavanjem Rolfa Giesena, dobitnika Nagrade za poseban doprinos proučavanju animacije. Među izlagačima je i Chris Robinson, jedan od vodećih svjetskih animacijskih kritičara i popularizatora.
 
Milić je tradicionalno predstavila i Program za djecu i mlade na koji je 2022. također slobodan ulaz. Natjecanje filmova za djecu selektira medijska psihologinja Martina Peštaj i filmove svrstava u dobne kategorije, a tu je i atraktivni Obiteljski program. Prikazuju se noviji srednjometražni filmovi europskih kinematografija (Češka je posebno u fokusu) i Najbolje od festivala VAFI/RAFI. Projekcije Obiteljskog programa koncentrirane su u dva vikenda, kako bi se izašlo ususret obiteljskim rasporedima – 4. i 5., odnosno 11. i 12. lipnja. Tih vikenda Animafest u Vašem kvartu ove programe donosi i u Narodna sveučilišta Dubrava i Sesvete, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar Knap i KUC Travno. Paola Orlić najavila je kako će izbor iz Animafestova programa već tradicionalno gostovati i u Rijeci u suradnji s Art kinom Croatia: 7. 6. s programom filmova koji su osvajali Nagradu publike, 9. 6. s filmom iz VN dugometražnog filma Yaya i Lennie – Hodajuća sloboda, a 11. 6. s Best of Animafest 2022. U sklopu riječkog Tobogana od 27. 6. do 8. 7. prikazuju se dugometražni film I miševi idu u raj te dva programa kratkometražnih filmova za djecu. Taj prekrasan film za cijelu obitelj vidjet će i splitska publika u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu, a na FMFS-u gostuje i izbor iz programa Nagrade publike 1972-2022.
 
Pri kraju konferencije za medije okupljenima su se obratili Darko Masnec i Branko Farac.
 
Čini mi se da se mediji animiranog filma i videoigara neprestano isprepleću u mome radu. Uostalom i Animafest svake godine uključuje sve više interaktivnih djela u svoj program. Mislim da se ne trebamo ograničavati u tome smislu, ali svakako je odličan osjećaj vratiti se na Animafest s filmom nakon dosta vremena i drukčijih projekata – rekao je Masnec.
 
Već 20 godina vodim psihografički dnevnik prevodeći emotivna stanja u slike. Tako sam došao na ideju da na isti način snimim animirani film. Morao sam najprije savladati animaciju koju su u mojim ranijim filmovima radili drugi. Jedan mali obiteljski nukleus tu je poslužio da napravim metaforu života, metamorfoze, konstrukcije i dekonstrukcije u koje sam uveo emociju – kazao je Farac o nadahnućima za film Psychographic.
 
Ulaznice i festivalske iskaznice mogu se kupiti online na: animafest.kupiulaznicu.hr, kao i tijekom festivala na blagajnama Kina SC i Kina Tuškanac. Festivalski paket od 250 kuna uključuje iskaznicu s kojom se ulazi na sve projekcije (osim svečanog otvorenja) i promotivne materijale Animafesta. Iskaznica se podiže u Uredu za akreditacije u predvorju Kina SC od 6. lipnja. Redovna ulaznica za velika natjecanja kratkometražnog i dugometražnog filma stoji 30 kuna, a za sve ostale programe 25 kuna.