Preskočite na glavni sadržaj

Poziv mladim umjetnicima za sudjelovanje u projektu HDLUI-a 'Lipo je u Istri' (Rok: 25.11.2022.)

HDLU Istre poziva umjetnike do 30 godina starosti sa stalnim ili privremenim boravištem na području Istre na sudjelovanje u selektiranom tematskom projektu 'Lipo je u Istri'.
vrijeme: 11.11.2022. - 25.11.2022.
url: https://www.hdluistre.hr/

„LIPO JE U ISTRI“
Živjeti u Istri svojevrsna je privilegija. Ovaj čarobni poluotok sjevernog Jadrana oduvijek je bio meka za ljude kreativne prirode, a pogotovo za umjetnike vizualne orijentacije. Boje, to čudo ovog svijeta, koje u mraku umiru, a kojima svjetlo daje život, kao da su rođene na mediteranskom suncu. Mi koji živimo na istarskom tlu osjećamo duboku povezanost s njime. Istra ima neku čudnu moć, upravo onako kako je to u jednom tekstu o Istri naveo arhitekt Turato: „Ti možeš doći u Istru iz bilo kojeg dijela svijeta i možeš postati Istrijan. Drugdje, u Dalmaciji ili Zagrebu, nikad nećeš postati pravi Zagrebčanec ili Dalmatinac ako tamo nisi rođen. Istrijanstvo je jedan otvoreni pristup u kojem, ako vi dođete u Istru i prihvatite njena načela, taj poluotok od vas može napraviti Istrijana. Ta indentifikacija nije genetski proces u kojem se vi morate roditi kao Istrijan, nego vi to možete postati tijekom života. Ono što je bitno u tom procesu je da taj poluotok, teritorij, zemlja od vas čini Istrijana“.
Umjetnička percepcija je iznad percepcije običnog čovjeka, umjetnik vidi više i drugačije.
U ovom projektu HDLU-a Istre očekujem da mladi autori za koji je ovaj projekt i pripremljen, na način kako nalaže njihova umjetnička osobnost i u skladu sa suvremenim tokovima vizualne umjetnosti, odgovore na temu Istre - svog životnog i kreativnog prostora, u potpunoj slobodi, kako u izboru medija tako i u izrazu, stilu i umjetničkim metaforama.
(kustos projekta Milan Marin)

U projektu mogu sudjelovati umjetnici profesionalci i amateri do 30 godina starosti sa stalnim ili privremenim boravištem u Istri.

Informacije o prijavi→

Prijavnica