Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za sudjelovanje na Velikom ZILIK-u u sklopu 49. ZILIK-a u 2023. godini (Rok: 16.10.2022.)

Objavljen je natječaj za sudjelovanje na jednoj od najznačajnijih i najposebnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj – 49. ZILIK-u, putem kojega će biti izabrano 10 umjetnika. Natječaj ostaje otvoren do 16. listopada 2022.
vrijeme: 08.09.2022. - 16.10.2022.
url: https://www.facebook.com/ZILIK.Zimska.likovna.kolonija/

Zimska likovna kolonija (ZILIK) kao jedna od najdugovječnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj razlikuje se od klasičnih kolonija jer je nastala iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. ZILIK predstavlja jedinstven spoj umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika koji svake godine u siječnju provode tjedan dana s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti. Djeca na taj način proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijaju slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju. Kako bismo se vratili tim temeljnim vrijednostima, te i dalje omogućavali razvoj i njegovanje etičkih i duhovnih kvaliteta naše djece uvodimo nekoliko novina koje su zapravo starine, jer su od samog početka ključne odrednice ZILIK-a.
 
Od osnutka ZILIK-a 1974. godine kroz koloniju su prošle na stotine umjetnika. Na ZILIK-u su sudjelovali najeminentniji hrvatski likovni umjetnici i umjetnice XX. stoljeća među kojima su Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Ivo Šebalj, Vasilije Josip Jordan, Josip Diminić, Kosta Angeli Radovani, Šime Vulas, Predrag Goll, Ljubomir Stahov, Ivica Antolčić, Nives Kavurić-Kurtović, Marija Braut, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Branka Uzur, Alma Orlić, Dubravka Babić, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić kao i mnogi drugi koji su svojim prisustvom i stvaralaštvom doprinijeli radu Doma za djecu Vladimir Nazor u Karlovcu, danas Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.
Više o ZILIK-u možete saznati na linku: https://perceiveart.com/?s=ZILIK.

Opis i uvjeti sudjelovanja na Velikom ZILIK-u:

49. ZILIK održat će se u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor u Karlovcu u periodu od 23. siječnja do 27. siječnja 2023. godine.
Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor osigurava:
  • smještaj u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor tijekom trajanja kolonije (od ponedjeljka 23. siječnja do petka 27. siječnja 2020. godine)
  • tople obroke (doručak, ručak, večera)
  • radni materijal (platna, papire, boje: akril, ulje, akvarel, olovke, pastel…) – umjetnici su obavezni ponijeti svoje kistove, te ostali crtački i slikarski pribor
  • promociju umjetnika i njihovih aktivnosti za vrijeme trajanja kolonije
  • zadnji dan kolonije organizira se Završna izložba radova nastalih na Velikom ZILIK-u
Od sudionika se očekuje:
  • donacija minimalno jednog rada nastalog na koloniji (rad ulazi u Fundus ZILIK-a)
  • ozbiljan i profesionalan pristup radu, te afiniteti prema radu s djecom i u okruženju poticajnom za rad i razvoj kreativnosti kod djece
  • spremnost na rad u zajedničkom prostoru u kojem se održavaju likovne radionice za djecu (dio umjetnika boravi u dvorani s djecom, dio umjetnika u zasebnom prostoru unutar doma)
  • kontinuirani boravak na ZILIK-u od ponedjeljka 23. siječnja do petka 27. siječnja 2023.
Prijava za sudjelovanje treba obuhvaćati:
  1. detaljnu profesionalnu biografiju (obrazovanje, umjetničko djelovanje, popis samostalnih i grupnih izložbi, nagrada, priznanja, pedagoškog rada)
  2. kvalitetne fotografije radova u jpeg formatu po vlastitom izboru iz dosadašnjeg stvaralaštva (minimalno 10-15 fotografija radova) – materijali se mogu poslati: we transferom, filemailom ili jumbo mailom
  3. u nekoliko rečenica obrazložiti zašto želite sudjelovati na ZILIK-u (pola kartice do kartica teksta)
Sve prijave šalju se isključivo na e-mail kontakt: 1974zilik@gmail.com
Ako u roku tri dana nakon slanja prijave ne dobijete potvrdu primitka iste, pošaljite ponovno mail ili poruku na FB stranicu ZILIK-a kako bi potvrdili da je prijava zaprimljena.
Sva dodatna pitanja i detalje oko prijava i sudjelovanja možete dobiti slanjem upita na e-mail kontakt: 1974zilik@gmail.com ili slanjem poruka na messenger Facebook stranice ZILIK-a: https://www.facebook.com/ZILIK.Zimska.likovna.kolonija/
Natječaj ostaje otvoren do 16. listopada 2022.
Organizatori ZILIK-a vesele se novim sudionicima i novim iskustvima koja će zasigurno obogatiti ovu posebnu likovnu koloniju. Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprla se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece, te kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, kao i pružanje osjećaja slobode u izražavanju, učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova. Upravo zbog slojevitosti  i poruka koje ZILIK nosi osiguran je kvalitetan edukativno pedagoški program koji prati rad umjetnika i nadopunjuje iskustvo koje se pruža posjetiteljima radionica, ali i kasnijih izložbi. Umjetnička djela su poput djece, otvorena interpretaciji i subjektivnom čitanju, a program ima za cilj posjetiteljima svih dobnih skupina približiti kako Centar, tako i  umjetnost, te olakšati razumijevanje domske i umjetničke djelatnosti.