Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za odabir kustosa/-ice u okviru projekta NOVAci (Rok: 6.6.2022.)

POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i WHW/Galerija Nova uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene drugu godinu provode projekt NOVAci. Cilj NOVAka je omogućiti mladim povjesničarkama_ima umjetnosti i ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja na tom polju.
vrijeme: 17.05.2022. - 06.06.2022.
url: https://www.pogon.hr/

Putem javnog natječaja bit će odabrana jedna_dan kandidat_kinja koji će kroz realizaciju izložbe imati priliku steći prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. Natječaj je namijenjen studentima humanističkih smjerova i onima koji su tek diplomirali.

S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi_ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja niti producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.

Prošle je godine, u sklopu pilot programa NOVAci, na natječaju odabrana mlada kustosica Tena Starčević koja je krajem 2021. godine u Galeriji Nova realizirala izuzetno uspješnu izložbu Rad, (ne)red i (samo)disciplina.

Natječaj je otvoren za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su recentno završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren za pojedince i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa.

Budžet za realizaciju izabranog projekta iznosi 18 000 kn, što uključuje honorar za kustosa i autore (umjetnike), materijalne troškove realizacije izložbe, ostale honorare za suradnike, čuvanje izložbe i ostale troškove vezane za realizaciju izložbe.

Informacije o prijavi→