Preskočite na glavni sadržaj

Mediji za mlade – poziv za produkciju informativnog online sadržaja (Rok: 24.10.2022.)

Europska komisija objavila je poziv na dostavu prijedloga za produkciju digitalnog informativnog sadržaja o aktualnom događanjima iz cijele Europe namijenjenog mladima. Rok za predaju projektnih prijedloga je 24. listopad 2022.
vrijeme: 18.08.2022. - 24.10.2022.
url: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/funding/european-public-sphere-new-online-media-offer-young-europeans

Treću godinu zaredom, Europska komisija (DG CONNECT) će podržati proizvodnju dnevnog, provokativnog i vjerodostojnog sadržaja o aktualnim događajima iz cijele Europe za i od strane mladih Europljana.
Ovim Pozivom implementirati će se pripremna mjeru Europskog parlamenta, ''Europska javna sfera: nova online medijska ponuda za mlade Europljane'', a nadovezat će se na Europsku godinu mladih zbog čega je predviđen i znatno veći budžet. Osigurana sredstva za ovaj Poziv su u iznosu od EUR 9 000 000 sa stopom sufinanciranja od 80%. Time se omogućuje prilika za realizaciju većih projekata s dužim trajanjem – otprilike 18 mjeseci. Pozivom je predviđeno financiranje 3 do 4 projekta s maksimalnim iznosom EUR 3 500 000 po projektu.
 
Pozivom se EU nastoji približiti mladima, ohrabriti ih u tome da postanu aktivni građani i povezati ih preko granica. Cilj poziva je adresirati relevantne teme koje su od paneuropskog značaja i stvoriti otvorenu, vjerodostojnu, duboku i konstruktivnu debatu o trenutnom i budućem stanju u Europi među mladim Europljanima, koristeći pritom inovativne formate na digitalnim platformama.
Očekivani rezultati uključuju:
  • povećanu dostupnost online informacija o europskim temama na različitim europskim jezicima, predstavljenih u različitim formatima i iz različitih perspektiva;
  • proizvodnju svakodnevnog sadržaja o tekućim zbivanjima, služeći se inovativnim prekograničnim uredničkim procesima;
  • jačanje svijesti o procesima donošenja političkih odluka;
  • inovativne i strastvene diskusije i događanja koja mladim Europljanima pomažu u razmjeni stajališta i koja im pomažu da otkriju kako se mogu uključiti u paneuropske projekte mimo jezičnih barijera;
  • povećani demokratski angažman mladih iz različitih društvenih, jezičnih i dobnih skupina.
 
Prijedlozi moraju sadržavati i proizvoditi sadržaj na barem 5 europskih jezika. Prihvatljivi prijavitelji su pravni subjekti (privatni ili javni) koji djeluju i registrirani su na području država članica EU.
Projektne prijedloge prijavljuju konzorciji koji moraju biti sastavljeni od najmanje 5 organizacija iz 5 različitih država članica EU.
Projektni prijedlozi se ocjenjuju prema 4 osnovne kategorije, pri čemu je potrebno prijeći pojedinačni bodovni prag po kategorijama (60%) i ukupni bodovni prag (60/100):
  • relevantnost u odnosu na ciljeve Poziva: max 30 bodova
  • kvaliteta : max 30 bodova
    • dizajn i implementacija projekta
    • struktura partnerstva i suradnje
  • utjecaj: max 20 bodova
  • troškovna učinkovitost i efikasnost: max 20 bodova
 
Rok za predaju projektnih prijedloga je 24. listopad 2022. Prijedloge je potrebno dostaviti u fizičkom – papirnatom – obliku, te je uz njih potrebno priložiti prijavu i u elektroničkom obliku, na USB-u, na sljedeću adresu:
 
European Commission
Directorate-General for Communications Networks, Content & Technology (DG CNECT)
Unit CNECT.I.3 – Audiovisual Industry and Media Support Programmes For the attention of the Head of Unit (BRU-L51)
Reference: Call CNECT/2022/5115903 – Youth media
B-1049 BRUSSELS
Belgium
 
Projektnu dokumentaciju preuzmite ovdje.


Izvor: Desk Kreativne Europe – ured Kultura