Preskočite na glavni sadržaj

20. Queer Zagreb

20. Queer Zagreb
Jubilarni 20. Queer Zagreb održat će se od 24. svibnja do 5. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija a predstavit će 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta kroz spektar tema, među kojima su seksualni rad, globalno nasilje, tijelo nasuprot nacionalističkog nasilja, te zagrljaj.
vrijeme: 24.05.2022. - 05.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/Queer-Zagreb-177602567484/

Festival će svečano u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 24. svibnja otvoriti hrvatska premijera predstave Brune Isakovića i Nataše Rajković "Yira, yira". Predstava je nastala u suradnji s izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine. Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues kroz svoje priče seksualni rad pokazuju u međuodnosu osobnih odluka i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.
 
U Zagreb dolazi 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta, a organizatori iz programa posebno izdvajaju rad umjetnika Carlosa Martiela s Kube, koji će u Muzeju suvremene umjetnosti 27. svibnja izvesti performans "Velo de Silencio", kojim progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom povijesnom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima.
 
"Umjetnik svojim radovima otvara pitanja što se događa u našem društvu s drugačijim tijelima, s tijelima onih 'drugih', s crnim, ženskim, seksualno i rodno nenormativnim, queer, imigrantskim tijelima", stoji u najavi.
 
Slijedi "La Bête" umjetnika Wagnera Schwartza iz Brazila, interaktivna izvedba nastala kao hommage seriji skulptura Bichos (The Critters, 1960.) brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem.
 
Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.
 
Slavljenički 20.Queer Zagreb predstavit će se kroz spektar tema: seksualni rad, globalno nasilje, tijelo koje je kontra nacionalističkog nasilja, pitanja vlastite odgovornosti i – zagrljaj: na Cvjetnom Trgu 27. i 28. svibnja od 12 sati u izvedbi Igora Zenzerovića i Bojana Bana najavljena je "Studija jednog zagrljaja".
 
Od 2. do 5. lipnja "Usmeni spomenik" u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić vodi na gay turu po centru Zagreba i podsjeća na nevidljivu gay povijest
 
U suradnji s Etnografskim muzejom i ansamblom Lado u srijedu, 25. svibnja, održat će se poetsko čitanje Nine Violić u režiji Ivana Planinića.
 
"Činjenica da smo dogurali do dvadesetog izdanja Queer Zagreba govori o tome da je queer art i queer kao umjetnička tema prilično aktualna i da je mnogima važno kontinuirano govoriti o onome što nas sve ponekad čini drugačijima", poručio je umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.
 
Izvor: Hina