nagrada

Nagradu Architecture MasterPrize osvojila zagrebačka 'Dva arhitekta'


vrijeme: 19.09.2019.

Arhitektonski studio Dva arhitekta dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019. za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture, priopćeno je u četvrtak.

Studiju Dva arhitekta, pod vodstvom Zorana Zidarića i Tomislava Ćurkovića, nagrada će biti uručena 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim u Bilbau u Španjolskoj, najavljeno je.
 
Projekt za vinariju u Kutjevu, dodaje se, pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama, navodi se u priopćenju.
 
"Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima", poručio je Zoran Zidarić.
 
Stoga su bačve smještene u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, dodaje Zidarić, hrastove bačve unutar 'uličnog izloga', tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.
 
Ove godine Dva arhitekta osvojila su najvišu državnu Nagradu 'Vladimir Nazor' te međunarodnu BIG SEE Architecture award. (Hina)

(R.P.B., 19.09.2019)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu