obljetnica, proslava, izložba

Obilježavanje 50. obljetnice stalne kulturno-povijesne izložbe Glagoljica


vrijeme: 05.12.2018. 12 h
mjesto: Rijeka; Sveučilišna knjižnica Rijeka, Dolac 1 - dvorana stalne izložbe Glagoljica

Sveučilišna knjižnica Rijeka prigodnom će svečanošću, koja će se održati 5. prosinca, u 12 sati, obilježiti zlatni jubilej kulturno-povijesne izložbe Glagoljica - 50. godišnjicu od njezina otvorenja 30. prosinca 1968. godine.

 

Ova jedinstvena i značajna izložba, koju Sveučilišna knjižnica čuva u svom prostoru, prati kronološki tijek razvoja pisma glagoljice i nastanka glagoljskih spomenika (kameni, rukopisni, tiskani spomenici i freske), koji svjedoče o njegovom povijesnom kontinuitetu na području Istre i sjevernoga Jadrana, kolijevke hrvatske pismenosti, na kojemu je pismenost prisutna gotovo tisuću godina - od ćirilometodske misionarske akcije u IX. stoljeću, do posljednjega svjedočanstva o upotrebi glagoljskog pisma u XIX. stoljeću.

Izložba Glagoljica svojevrsni je kulturni spomenik, ali i podsjetnik na ishodište hrvatskog jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

U obilježavanju ove značajne obljetnice Sveučilišna knjižnica naglasak želi staviti na autore izložbe: prvenstveno akademika Branka Fučića, a zatim Vandu Ekl i Igora Emilija te na značaj otvorenja  izložbe u povijesnom kontekstu -- povodom 25. godišnjice priključenja Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka matici domovini, kojom prigodom je izložba i bila otvorena.

Svečanost se održava u sklopu u sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci i 385. obljetnice visokoga obrazovanja u Rijeci.

 

Program svečanosti obuhvaća:

 

Predavanja o autorima izložbe Glagoljica:

 

- prof. dr. sc. Marina Vicelja-Matijašić – Akademik Branko Fučić

- mr. sc. Daina Glavočić –  Vanda Ekl

- mr. sc. Ervin Dubrović –  Igor Emili

- mr. sc. Orietta Lubiana - Branko Fučić i izložba Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci

 

Predstavljanje portala Glagoljica.hr

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će tematski portal projekta Hrvatska glagoljica: digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke nazvan glagoljica.hr, i na njemu zastupljeno riječko glagoljaštvo.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica pokrenula je ovaj projekt u suradnji s hrvatskim znanstvenicima i baštinskim ustanovama, kako bi potaknula digitalizaciju glagoljskih knjiga i rukopisa iz hrvatskih i inozemnih ustanova te ih dala na uvid istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti.

 

Izložba fotografija Akademik iz kontejnera – Ki je Branko Fučić?

 

Izložit će se dvadeset i dvije crno-bijele fotografije na platnu velikog formata s pedesetak motiva iz života Branka Fučića, dosad nepoznate javnosti. Autor izložbe je majstor fotografije i filma Petar Trinajstić, dugogodišnji prijatelj i suradnik akademika Branka Fučića. U sklopu otvorenja izložbe bit će prikazano i nekoliko video-isječaka iz života akademika Fučića, koje je autor Petar Trinajstić snimio tijekom njihova zajedničkoga rada.



 

(R.P.B., 03.12.2018)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 



http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu