info - film, video


projekcija

Program 'Film XX: Ženski filmski narativi' u KIC-u

Program 'Film XX: Ženski filmski narativi' Kulturno informativnog centra sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u svijetu filma. U utorak, 10. prosinca, u 19 sati, u Dokukinu KIC prikazuju se dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine 'Tri života' Kate Millett i 'Ženski film' kolektiva San Francisco Newsreel.
 
projekcija

Dokumentarni film 'Selfie' stiže u neovisna kina diljem Hrvatske

Dokumentarni film 'Selfie', zabavan i istovremeno potresan autoportret dvojice tinejdžera iz srca talijanske Camorre u režiji Agostina Ferrentea stiže u neovisna kina diljem Hrvatske u distribuciji Restart Labela.
 
projekcija

Splitska premijera dokumentarnog filma 'Vrijeme nije pomoglo'

Splitska premijera dokumentarnog filma 'Vrijeme nije pomoglo' održat će se u ponedjeljak, 9. prosinca, u 20 sati, u Kinoteci Zlatna vrata. Polusatni dokumentarni film govori o reljefu Vrata što ga je umjetnik Branko Ružić izradio 1984. godine kao sudionik likovne kolonije koju je organizirala Željezara Sisak.
 
obavijest

DMK forum: Filmski turizam stabilan segment turizma u Hrvatskoj

Filmski turizam u Hrvatskoj proteklih je godina sve snažniji, postaje stabilan i važan dio turizma općenito, s resursima koji otvaraju mogućnosti za razna područja i zato bi ga trebalo podupirati, složili su se sudionici 7. DMK foruma Hrvatske turističke zajednice posvećenog toj temi.
 
projekcija

Premijera filmova nastalih na 15. Školi filma

Ovoga petka, 6. prosinca, s početkom u 20 sati, u klubu Pulske filmske tvornice premjerno će biti prikazani kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi nastali na 15. Školi filma pod mentorstvom redatelja i filmskog pedagoga Tomislava Šobana, snimatelja i montažera Martina Bastijanića i Michelea Bulešića te producenta i montažera Marka Zdravkovića-Kunca.
 
projekcija

Finno Ugric Film Festival u KKZ-u

U subotu, 7. prosinca, u 19 sati, u Kinoklubu Zagreb će prikazati gostujući program Finno Ugric Film Festivala uz gostovanje Edine Csüllög, direktorice festivala
 
obavijest

Akademija Saharov 2019.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj već sedmu godinu zaredom u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov za slobodu misli kako bi prigodnim programom, tribinama i projekcijama podsjetio na vrijednosti i ideale na kojima se temelji EU.
 
projekcija

Hrvatska premijera dokumentarnog filma 'Građanka Jane – Borba za grad'

Program Kulturno informativnog centra 'Grad i film' sastoji se od nekoliko tematskih ciklusa koji analiziraju urbane probleme kroz filmsku prizmu. U ponedjeljak, 9. prosinca, u 19 sati, u Dokukinu KIC održat će se hrvatska premijera filma 'Građanka Jane - Borba za grad' (Citizen Jane – Battle for the City), dokumentarca o legendarnoj aktivistici i teoretičarki urbanizma Jane Jacobs. Ulaz je slobodan!
 
obavijest

Video+poetry - gostovanje Marie Craven u Kino klubu Split

U subotu 7. i nedjelju, 8. prosinca, od 20 sati, u Kino klubu Split gostuje nezavisna australska filmska redateljica i predstavnica eksperimentalne kinematografije Marie Craven (Anne-Marie Elizabeth Crawford).
 
nagrada

Animafest: Chris Robinson dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma

Chris Robinson, istaknuti kanadski animacijski kritičar i umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, koja će mu biti uručena na otvorenju Animafesta, 8. lipnja 2020.
 
predstavljanje, projekcija

Filmovi Ivana Ladislava Galete u Torontu

Kulturni centar TIFF Bell Lightbox u kanadskom Torontu, u kojem se među ostalim održava ugledni Toronto International Film Festival, priređuje u četvrtak, 5. prosinca, filmski program posvećen Ivanu Ladislavu Galeti (1947.-2014.), hrvatskom multimedijskom umjetniku i filmskom autoru čija su djela te istraživački pristup filmu i drugim medijima još za njegova života prepoznati izvan hrvatskih granica.
 
predavanje, tribina

Katarzyna Kozyra: 'Looking for Jesus' / razgovor s umjetnicom

Film 'Looking for Jesus' prvi je put prikazan na festivalu Millennium Docs Against Gravity u Varšavi sredinom 2018., a u Hrvatskoj će premijerno biti prikazan u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 18 sati. Nakon projekcije filma održat će se i prigodan razgovor s umjetnicom.     
 
projekcija

Filmski triptih Miroslava Mandića 'Glumim, jesam' uskoro u domaćim kinima

Zagrebačka premijera filma 'Glumim, jesam' održat će se u ponedjeljak, 9. prosinca, u kinu Kinoteka, u prisustvu redatelja Miroslava Mandića, glumica Lune Zimić Mijović i Lane Barić te ostatka filmske ekipe, a tijekom prosinca film će se moći pogledati i u neovisnim kinima u Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Samoboru, Čakovcu i Daruvaru.
 
natječaj

CEE Animation Forum: natječaj za animirane projekte i nova VR kategorija

CEE Animation Forum (prijašnji Višegradski animacijski forum) održava se od 5. do 8. svibnja u Liberecu u Češkoj. Riječ je o vodećoj manifestaciji iz perspektive razvoja projekata s područja animiranoga filma u srednjoj i istočnoj Europi.
 
nagrada

Kühnu priznanje MOFF-a za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Koja je ovo država'

Hrvatski glumac Dražen Kühn dobio je priznanje za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Koja je ovo država' redatelja Vinka Brešana na Mostar film festivalu – Festivalu filmske glume (MOFF), koji je okončan u ponedjeljak navečer, a nagrade za najbolje glavne uloge otišle su u ruke glumaca Sergeja Trifunovića i Snežane Bogdanović.
 
nagrada

Filmu 'Posljednji bunar' 23. nagrada na festivalu u SAD-u

Kratkometražnom filmu 'Posljednji bunar' redatelja Filipa Filkovića 23. po redu nagrada dodijeljena je na Festivalu znanstvenofantastičnog i horor filma Vortex koji se od 19. do 27. listopada održao u Rhode Islandu.
 
projekcija

Filmski program u Dokukinu KIC u znak sjećanja na Matiju Vukšića

U znak sjećanja na Matiju Vukšića, novinara, scenarista i filmskog redatelja, zagrebačko Dokukino KIC pripremilo je za nedjelju, 8. prosinca, projekciju njegovih dvaju filmova kojima se pozicionirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije.
 
predavanje, tribina

Predavanja o produkciji kratkog igranog filma u Kino klubu Zagreb

Pod nazivom 'Prep to wrap' tijekom prosinca u Kino klubu Zagreb održat će se nekoliko predavanja kojima je cilj prenijeti praktičko znanje i informacije u svrhu lakše i kvalitetnije pripreme za snimanje kratkih igranih filmova u nezavisnim uvjetima.
 
predstavljanje

Hrvatski filmovi i projekti na 16. Animateci

Niz hrvatskih kratkometražnih naslova prikazat će se na 16. izdanju međunarodnog festivala animiranog filma Animateka koji u Ljubljani traje od 2. do 9. prosinca. Osim toga, u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, predstavit će se i dva hrvatska projekta.
 
predavanje, tribina

Masterclass Ognjena Glavonića u Dokukinu KIC

Nagrađivani srpski redatelj dokumentarnih i igranih filmova Ognjen Glavonić održat će masterclass predavanje naslova 'Od igranog ka dokumentarnom ka igranom' u zagrebačkom Dokukinu KIC, u ponedjeljak, 2. prosinca, od 18 do 20 sati. Ulaz na masterclass je besplatan!
 
projekcija

'Dnevnik Diane Budisavljević' u kinima u Bosni i Hercegovini

Svečanim premijernim projekcijama 'Dnevnika Diane Budisavljević' u Sarajevu, Banja Luci i Bihaću najavit će se redovno prikazivanje filma u kinima Bosne i Hercegovine od 5. prosinca.
 
festival

Projekcijom Vrdoljakova 'Generala' otvoren 13. Mostar Film Festival

Projekcijom filma ‘General’ u četvrtak je otvoren 13. Mostarski Film Festival (MOFF) na kojemu će u natjecateljskoj konkurenciji biti prikazana tri hrvatska filma te još tri rađena u koprodukciji s drugim državama.
 
projekcija

Bertolucci ponedjeljkom u riječkom Art-kinu

Prosinački ponedjeljci u Art-kinu rezervirani su za filmove velikog talijanskog redatelja Bernarda Bertoluccija, autora brojnih antologijskih filmskih ostvarenja među kojima na veliko platno Art-kina stižu 'Konformist', 'Posljednji tango u Parizu', 'Posljednji car' i 'Sanjari'.
 
projekcija

Film o YouTuberima 'Ideš? Idem!' od 5. prosinca u hrvatskim kinima

Dugometražni igrani prvijenac Ljube Zdjelarevića, film 'Ideš? Idem!' zabavna komedija koja po prvi puta okuplja najpoznatije i najutjecajnije Youtube zvijezde i vodeće influencere regije u kina stiže 5. prosinca u distribuciji 2i Filma.
 
projekcija

Noć europske kinematografije u Rijeci uz novi film Kena Loacha

Rijeka je jedan od 54 grada diljem Europe odabrana za sudjelovanje u filmskoj manifestaciji Noć europske kinematografije u prvom tjednu prosinca. Pridružite se zajedničkom slavlju europske filmske kulture uz novi film Kena Loacha 'Oprostite, mimoišli smo se', 4. prosinca u Art-kinu. Ulaz na film i sve popratne sadržaje slobodan je za sve posjetitelje!
 
nagrada

Film 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' dobitnik ovogodišnje filmske nagrade LUX Europskog parlamenta

'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' (koprodukcija: Sjeverna Makedonija/ Belgija/ Slovenija/Hrvatska/Francuska) Teone Mitevske proglašen je dobitnikom trinaeste po redu filmske nagrade Europskog parlamenta.
 
radionica, kolonija

Prva škola dokumentarnog filma u Rijeci

Novi program Filmaktiva traje šest mjeseci, a namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Prijaviti se može do 20. prosinca, a prima se 10 polaznika u dobi od 17 do 30 godina.
 
projekcija

VHS 2019: Amatersko audiovizualno stvaralaštvo kao baština u javnom prostoru

Program aktivnosti u sklopu projekta koji provodi udruga KA-MATRIX sastoji se od četiri projekcije amaterskih audiovizualnih radova snimanih na VHS kazete koji tematiziraju utjecaj karlovačke industrije na svakodnevni život, te od radionica, javnih rasprava i predavanja, a sve se odvija u Karlovcu od 27. do 30. studenog.
 
nagrada

Producentica Ankica Jurić Tilić osvojila prestižnu godišnju nagradu Eurimages

Eurimages nagrada ove će godine biti dodijeljena uspješnoj hrvatskoj filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić na svečanosti Europske filmske akademije u Berlinu, 7. prosinca. Riječ je o nagradi kojom se ističe značaj koprodukcijskih suradnji u poticanju međunarodne razmjene te doprinos žena u uspješnosti filmskih koprodukcija.
 
projekcija

Trodnevno Metakino u Puli

Metakino je projekt Pulske filmske tvornice koji kinoprikazivanjem spaja različite publike i pokazuje socijalnu moć i potencijal filma. U studenom se Metakino održava u partnerstvu sa Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule u njihovom Domu te u suradnji sa Istarskim povijesnim društvom i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.
 
projekcija

Talijanski vesterni Sergia Leonea u kinu 'Tuškanac'

Od četvrtka, 28. studenog do subote, 30. studenog, u kinu 'Tuškanac' održava se retrospektiva 'Talijanski vesterni Sergia Leonea', koju otvara remek-djelo 'Dobar, ružan, zao' (1966). Uoči projekcije filma koji je u dijelu europske kritike proglašavam najboljim predstavnikom podžanra tzv. špageti-vesterna i kojega Quentin Tarantino drži 'najbolje režiranim filmom svih vremena', uvodnu riječ o Leoneovu stvaralaštvu održat će filmski kritičar, dr. sc. Tonči Valentić.
 
projekcija

Novi filmovi u zagrebačkom Kinu Metropolis

U Kinu Metropolis (MSU) će se 3. prosinca prikazati hrvatska premijera komedije 'Strojovođa u potrazi za ljubavlju', redatelja Veita Helmera, s Predragom 'Mikijem' Manojlovićem u glavnoj ulozi.
 
projekcija

Revija filmova nominiranih za nagradu Europske filmske akademije

Uoči ovogodišnje svečane dodjele nagrada Europske filmske akademije (EFA), od 1. do 7. prosinca u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu održat će se revija s izborom filmova nominiranih za tu prestižnu nagradu, među kojima su i nova ostvarenja Pedra Almodovara i Romana Polanskog.
 
festival

14. izdanje Revije dokumentarnog filma 'Fibula'

U petak, 29. studenog, s početkom u 18 sati, počinje 14. izdanje Revije dokumentarnog filma 'Fibula'. Iako je zamišljena kao revija povijesno arheoloških dokumentarnih filmova, ovaj najstariji filmski festival Sisačko-moslavačke županije, godinama se profilirao u festival najboljih dokumentaraca iz regije.
 
nagrada

Georges Schwizgebel dobitnik je Nagrade za životno djelo 30. Animafesta Zagreb

Švicarski animator Georges Schwizgebel, najnagrađivaniji autor u povijesti Animafesta Zagreb, sa sedam nagrada i tri posebna priznanja, dobitnik je Nagrade za životno djelo 30. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb.
 
nagrada

'Udahnutom životu' 11. nagrada na festivalu u Wiesbadenu

Animirani kratkometražni film 'Udahnut život' autora Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona osvojio je svoju 11. nagradu na Filmskom festivalu Exground koji se u njemačkom Wiesbadenu održavao od 15. do 24. studenog. Film koji je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Oberhausenu u svibnju do sada je prikazan na više od šezdeset filmskih festivala.
 
projekcija

Kino kao nekad - Marlene Dietrich

Kino Kinoteka nastavlja s opusima posvećenima najvećim zvijezdama klasičnog Hollywooda, a ovaj tjedan na programu su filmovi slavne njemačko-američke glumice i pjevačice Marlene Dietrich.
 
konferencija, znanstveni skup

'Suvremeni film i njegove teorije: Od narativnosti događaja do vizualizacije života'

Hrvatsko društvo pisaca, Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti 'Tvrđa' i Centar za vizualne studije iz Zagreba organiziraju u Zagrebu 27., 28. i 29. studenog interdisciplinarni znanstveni simpozij 'Suvremeni film i njegove teorije: Od narativnosti događaja do vizualizacije života'.
 
festival

17. Human Rights Film Festival u Zagrebu i Rijeci

Sedamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala, održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca (kino Tuškanac i Dokukino KIC) i u Rijeci (Art-kino Croatia) od 6. do 8. prosinca. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan!
 
nagrada

Dodijeljene nagrade 51. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

U nedjelju, 24. studenog, u Kinoteci Zlatna Vrata, dodjelom nagrada zatvorena je 51. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.