info - književnost, publicistika, jezik


najave

Gostovanje pjesnika Enesa Kiševića u šibenskom Azimutu

U četvrtak, 16. kolovoza u 20 sati, u klubu Azimut u Šibeniku održat će se književna večer s pjesnikom Enesom Kiševićem.
 
festival

Opatijski festival fantastike Liburnicon

Tema 13. Festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicona, koji će se od 17. do 19. kolovoza održati u Opatiji, su – vilenjaci, najavili su u ponedjeljak organizatori festivala iz opatijske udruge Kulturni front. 
 
nagrada

Olja Savičević Ivančević nagrađena u Makedoniji

Ovogodišnja dobitnica nagrade Festivala 'Druga prikazna' (Druga priča) koji se održao u Skopju, hrvatska je spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević, propćeno je iz Sandorfa. 
 
susret

10. Neretvanski pjesnički susreti

Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika najavljuje 10. Neretvanske pjesničke susrete - 'Maslini u lice', koji će se održati od 12. do 14. kolovoza 2018. u Metkoviću, Opuzenu i Podgradini.
 
novo izdanje

28. Croatia rediviva ča-kaj-što

U Selcima na otoku Braču u petak 10. kolovoza 2018. održat će se 28. svehrvatska jezično-pjesnička smotra 'Croatia rediviva ča-kaj-što'. Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, od 21 sat. 
 
predavanje, tribina

Večer splitskih pjesnikinja na 64. Splitskom ljetu

Tri suvremene splitske pjesnikinje Ivana Čagalj, Katja Grcić i Nada Topić, uz moderaciju dramaturga i putopisca Jasena Boke, predstavit će svoj rad, ali i govoriti o poeziji kao književnoj vrsti i njezinu položaju u današnjoj književnoj hijerarhiji. Intermezzo će činiti interpretacija njihove poezije u izvedbi glumice Andrijane Vicković. Poetska večer održat će se u srijedu, 8. kolovoza u 21 sat na Sustipanu, a ulaz je slobodan. 
 
predavanje, tribina

'Razgovor s pjesnikinjom' ugošćuje Gordanu Igrec i Antoniju Željku Kahlik

Tribina Razgovor s pjesnikinjom preselila se preko ljeta u novi prostor te najavila i novo vrijeme održavanja. Ubuduće će se održavati svake druge srijede u 19 sati u Antikvarijatu 'Jesenski i Turk', polukat iznad KIC-a, Preradovićeva 5 u Zagrebu. Voditeljica tribine je i nadalje književnica Ana Horvat, a gošće sljedeće, osme po redu, tribine (8. 8. 2018.) su pjesnikinje Gordana Igrec i Antonija Željka Kahlik.  
 
obavijest

Umro književnik i akademik Nedjeljko Fabrio

Hrvatski književnik i akademik Nedjeljko Fabrio umro je u subotu ujutro u Rijeci u 81. godini, potvrđeno je Hini u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). 
 
obavijest

'Književna republika' posvećena Daši Drndić

Iz tiska je izašao novi svezak časopisa za književnost - Književna republika (5-8/2018). Ovaj svezak časopisa posvećen je Daši Drndić.
 
natječaj, nagrada

Natječaj za književnu Nagradu Fric

Objavljen je natječaj za Nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze. Prijave na natječaj primaju se do 1. rujna 2018. 
 
susret

8. međunarodni pjesnički susret 'Šumski pjesnici'

Osmi međunarodni pjesnički susret 'Šumski pjesnici' će se održati u Butorima nedaleko od Grožnjana u petak, 3. kolovoza, s početkom u 21 sat.
 
obavijest

Poziv za prijavu događaja u sklopu ovogodišnjeg Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Hrvatska udruga Benedikt iz Splita i ove godine organizira kulturno-društvenu manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju te poziva zainteresirane da do 28. rujna 2018. pošalju prijedlog događaja za ovogodišnji program manifestacije. 
 
festival

ŠUŠUR! Festival od riči 'Čitaj aktivno!'

U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina u petak, 3. kolovoza, s početkom od 21 sata, ŠUŠUR! Festival od riči, u svom sedmom izdanju, pod nazivom Čitaj aktivno!, podsjetit će okupljenu publiku na naslijeđe koje je za sobom ostavila '68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezultat požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika.
 
obavijest

Predstavljanje monografije Ivo Kalina u Opatiji

Hrvatski muzej turizma najavljuje predstavljanje monografije Ivo Kalina u Opatiji, vila Angiolina, u utorak, 24. srpnja, s početkom u 11,30 sati
 
najave

Stihovnica Siska

Iduća Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 21. srpnja, s početkom u 19 sati, a okupit će sudionike još jednom prije masovnog egzodusa na ljetovanje i podijeliti međusobno svoje najuspjelije stihove nastale u prvoj polovici godine.
 
obavijest

Objavljena knjiga izabranih djela Josipa Pupačića 'Pjesme, ogledi i zapisi'

Knjigu izabranih djela Josipa Pupačića 'Pjesme, ogledi i zapisi', koju je priredio Nedjeljko Mihanović, objavila je u svom nizu 'Stoljeća hrvatske književnosti' Matica hrvatska.
 
obavijest

Besplatne elektroničke knjige: Više od milijun i pol čitanja e-knjiga

U prvom je polugodištu 120 tisuća korisnika preuzelo na svoje uređaje 35 tisuća e-knjiga, dok ih je online čitano više od 53 tisuće. Ukupno je dosad čitano i/ili preuzeto više od milijun i pol e-knjiga.
 
natječaj

Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. Natječaj je otvoren do 26. srpnja 2018.!
 
nagrada

Tomislav Zajec nagrađen na najvažnijem natječaju za dramske pisce u Francuskoj

Dramski tekst 'Trebalo bi prošetati psa' hrvatskog dramatičara Tomislava Zajeca nagrađen je Grand Prixom 29. Journées de Lyon des Auteurs de Theatre u Lyonu, najvećeg natječaja za dramske pisce u francuskom govornom svijetu.
 
nagrada

Nagrada 'Tin Ujević' Milku Valentu

Na rođendan Tina Ujevića 5. srpnja tradicijski se održava književna priredba 'S Tinom u Vrgorcu 2018.', na kojoj je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović proglasio ovogodišnjeg dobitnika pjesničke nagrade 'Tin Ujević' - zagrebačkog pjesnika Milka Valenta.
 
najave

Književno događanje 'Deset sati smaranja' u Art-parku

Četrdeset suvremenih hrvatskih autora u jednodnevnom maratonskom čitanju, 8. srpnja donosi svoje priče i pjesme u park, razbija floskulu o književnosti kao nečemu dosadnom i vraća je tamo gdje joj je mjesto - među ljude!
 
obavijest

Objavljen trobroj časopisa 'Zadarske smotre'

Trobroj časospisa za kulturu, znanost i umjetnost 'Zadarska smotra' godište LXVII, broj 1-3, 2018., čiji je glavni urednik Josip Lisac, objavio je zadarski Ogranak Matice hrvatske.
 
obavijest

5. svezak knjige 'Povijest hrvatskoga jezika: 20. stoljeće - prvi dio'

Knjigu 'Povijest hrvatskoga jezika - 5. knjiga: 20. stoljeće - prvi dio', koju su uredili Ivo Pranjković i akademik Marko Samardžija, objavio je zagrebački nakladnik Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica.
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Fra Lucijan Kordić'

Društvo hrvatskih književnika (DHK) i ZIRAL – Zajednica izdanja 'Ranjeni labud' iz Mostara raspisali su natječaj za dodjelu književne nagrade 'Fra Lucijan Kordić', objavilo je Društvo hrvatskih književnika. Rok za prijave je 20. rujna 2018.!
 
izložba

U NSK otvorena jednodnevna izložba Krležinih rukopisa

Jednodnevna izložba 'Krležini rukopisi', postavljena u sklopu 7. festivala Miroslav Krleža, otvorena je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 
natječaj

Natječaj za dramski tekst za mlade

U sklopu projekta 'Dani mladih dramskih autora' i u suradnji sa Scenom 'Gorica', portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramu za mlade. Natječaj je otvoren za sve dramske pisce, bez dobnog ograničenja, a posebnom nagradom u iznosu od 5.000 kn neto stimulirat će se jedan/jedna mladi autor/ica u dobi između 18-25 godina, čija drama može, ali i ne mora nužno biti pobjednička drama. Natječaj je otvoren do 6. rujna 2018.!
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja'

Društvo hrvatskih književnika (DHK) i Istarski ogranak DHK raspisuju natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja', objavilo je Društvo hrvatskih književnika. Nagrada se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa.
 
festival

7. festival Stih u regiji (SUR)

Sedmo izdanje festivala Stih u regiji (SUR) održat će se od 2. do 4. srpnja u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i u Dvoru Veliki Tabor.
 
natječaj

Književno-likovni natječaj 'Učka mi se'

Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva Tinta 910 objavljuje međunarodni književno-likovni natječaj 'Učka mi se' u kategorijama; kratka proza, poezija, fotografija, ilustracija, slika, na kojem mogu sudjelovati punoljetni autori, amateri i profesionalci. Zadnji dan prijema radova: 8. kolovoz 2018.!
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Slavko Kolar'

Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije Slavko Kolar – književni dani raspisuju natječaj za kratku priču - satiru, izvijestilo je Društvo hrvatskih književnika. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2018.!
 
nagrada

Nagrada 'Julije Benešić' za najbolju knjigu književnih kritika

Ovogodišnji dobitnici nagrade 'Julije Benešić' za najbolju knjigu književnih kritika su Tomislav Žigmanov iz Subotice za knjigu 'Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme' i Božidar Alajbegović iz Rijeke za dvije knjige kritika: 'Paralelni svjetovi' i 'Librido'.
 
novo izdanje

Park Zrinjevac ponovno postaje plaža s morem knjiga

Zagrebački park Zrinjevac i ove se godine pretvara u najpoželjniju plažu grada, zahvaljujući jedinstvenoj manifestaciji promocije knjige i čitanja 'More knjiga', koja će od 30. lipnja do 8. srpnja ponuditi Zagrepčanima i njihovim gostima bogat program tajnih filmskih projekcija, glazbenih večeri i happy hour popusta na knjige, uz više od 300 besplatnih naslova ponuđenih na čitanje u ambijentu središnje gradske oaze.
 
najave

FSK od 2. do 8. rujna s najvećim brojem i najzanimljivijim gostima do sad

Šesti Festival svjetske književnosti (FSK) održat će se u Zagrebu i Splitu od 2. do 8. rujna, ove godine s najvećim brojem i najzanimljivijim gostima do sad, među kojima su u četvrtak u Zagrebu najavljeni francuska književna zvijezda Frédéric Beigbeder, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri, Bookerovac Richard Flanagan, dobitnik Man Booker Internationala David Grossman, te ovogodišnja dobitnica te nagrade, poljska književnica Olga Tokarczuk.
 
festival

Predstavljen program 7. festivala Miroslav Krleža

Program 7. festivala Miroslav Krleža, koji se održava od 1. do 7. srpnja, posvećen 125. obljetnici rođenja toga književnika predstavljen je u četvrtak na konferenciji za novinare u Krležinu Gvozdu.
 
festival

Šesti Lit Link / Književna karika u Puli, Rijeci i Zagrebu

Književni festival Lit link / Književna karika, posvećen upoznavanju domaće publike s inozemnim književnim autorima i povezivanju domaćih autora s urednicima inozemnih izdavačkih kuća, u svojem će šestom izdanju od 28. do 30. lipnja predstaviti u Puli, Rijeci i Zagrebu američke i hrvatske pisce, urednike, izdavače i druge goste.
 
susret

21. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Dvodnevni program 21. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara održat će se u srijedu i četvrtak, 27. i 28. lipnja 2018., u organizaciji DHK Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog, Osijek, i Ogranka Matice hrvatske u Đakovu.
 
festival, najave

7. festival Miroslav Krleža

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža odvija se u znaku 125. obljetnice rođenja po mnogima najvećega hrvatskog književnika 20. stoljeća.
 
natječaj

Natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja' za 2018.

Društvo hrvatskih književnika, Zagreb, i Istarski ogranak DHK, Pula, raspisuju Natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja' koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja.
 
najave

Predstavljanje časopisa Riječi 1-2/2018.

Najnoviji dvobroj časopisa Riječi bit će predstavljen u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. godine u Matici hrvatskoj Sisak, s početkom u 19,30 sati.
 
nagrada

Dubravka Ugrešić dobitnica 11. nagrade tportala za 'Lisicu'

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman u 2017. godini dodijeljena je u petak u Zagrebu Dubravki Ugrešić, kojoj je 50 tisuća kuna vrijedno književno priznanje donio roman "Lisica", knjiga o književnosti, piscima i pripovijedanju te njihovim ulogama u suvremenom društvu, koju je žiri proglasio 'remek djelom najveće hrvatske majstorice pripovijedanja'. 
 
natječaj, konferencija, znanstveni skup

Poziv za sudjelovanje na književno-znanstvenom skupu 'Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?'

Centar za ženske studije Zagreb u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje Poziv za sudjelovanje na književno-znanstvenom skupu s međunarodnim sudjelovanjem: Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?  
 
obavijest

Nova knjiga akademkinje Dubravke Oraić Tolić

Predstavljanje knjige 'Doživljaji Karla Maloga' Dubravke Oraić Tolić, sveučilišne profesorice i književne teoretičarke, održat će se u petak, 15. lipnja u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. 
 
festival, djeca, mladi

TA-DA! Mali Festival Bajke u Orebiću

Matica hrvatska Orebić, u suradnji s Narodnom knjižnicom Orebić, organizira TA-DA! Mali Festival Bajke koji će se održati 19. 20. i 21. lipnja u dvorani Općine Orebić. TA-DA! Mali Festival Bajke posvećen je kreativnom stvaralaštvu, teatru, kreativnom pisanju i vizualnoj umjetnosti.
 
predavanje, tribina

Druženje s piscima i ilustratorima u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu

Za kraj školske godine, Ibis grafika u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i Arheološkim muzejom u Zagrebu, organizira druženje s piscima i ilustratorima iz projekta Naša mala knjižnica, te dobitnikom britanske nagrade za ilustratora godine Axelom Schefflerom. Druženje nazvano 'Tko to viri iza stabla?… ili postoji li čarabaralo kojim detektiv Oskar u Groznoj šumi može pronaći Grubzona?' će se održati 16. lipnja, od 10 do 13 sati, u lapidariju Arheološkog muzeja.
 
predstavljanje

Zoran Lazić: Jednog dana ništa & Momci iz grada uživo>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje slikovnice 'Nino te vodi po Karlovcu' autorice Sande Kočevar>>>

 
 
radionica, kolonija

Ljetna škola pisanja 2018.

Osma Ljetna škola pisanja CeKaPe-a održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna 2018. u čarobnom dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru. Ovu sedmodnevnu intenzivnu radionicu pisanja u izolaciji dvorca na rubu šume, završilo je preko 100 polaznika i polaznica, koji su u osami Gorskog kotara napisali svoje prve priče i pjesme uz kreativni poticaj poznatih pisaca, voditelja radionica.
 
nagrada

Sonji Smolec Nagrada Mato Lovrak za najbolji dječji roman

U Velikom Grđevcu je 7. lipnja na 31. Lovrakovim danima dodijeljena nagrada za najbolji dječji roman. Ove godine tu nagradu dobila je Sonja Smolec za roman za djecu i mlade 'Marama s bubamarama'.
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Strani gradovi' Jelene Zlatar Gamberožić>>>

 
 
predavanje, tribina

Susret s književnikom Vladom Rajićem u Požegi>>>

 
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu