info - kulturne politike


konferencija, znanstveni skup

Konferencija o međunarodnim kulturnim odnosima EU 30. i 31. svibnja u Rijeci

Međunarodna konferencija 'Međunarodni kulturni odnosi Europske unije - Europa, svijet, Hrvatska' održat će se u Rijeci 30. i 31. svibnja, a na njoj će sudjelovati četrdesetak hrvatskih i inozemnih profesora, istraživača, djelatnika u kulturi, diplomata i drugih sudionika, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak u Rijeci. 
 
obavijest

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se u utorak s ministrom kulture i turizma NR Kine Luom Shugangom s kojim je razgovarala o nastavku uspješne bilateralne suradnje u području kulture te otvorenju Godine kulture i turizma 2019.
 
okrugli stol

'Kultura i lokalni razvoj' - okrugli stol u Zadru

U povodu Festivala Frankofonije 2019. godine u Hrvatskoj, održat će se okrugli stol na temu 'Kultura i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika', u četvrtak, 4. travnja, u 12 sati, u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru.
 
natječaj, nagrada

ENCATC Research Award 2019 - prijave

Europska mreža ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centres) objavila je otvoreni poziv za prijave za nagradu za istraživački rad na području kulturne politike i kulturnog menadžmenta za 2019. godinu (2019 ENCATC Research Award on Cultural Policy and Cultural Management). Rok za prijavu je 1. svibnja 2019.
 
predstavljanje

Godišnje izvješće Ministarstva kulture za 2018. godinu

Ministarstvo kulture RH objavilo je Godišnje izvješće za 2018. godinu koje sadrži detaljan pregled programskih i normativnih aktivnosti, s posebnim naglaskom na područja u kojima su provedene važnije reforme. 
 
x ostalo

Plovdiv i Matera, Europske prijestolnice kulture 2019.

Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji, dva grada s bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem te usmjerenošću na budućnost, Europske su prijestolnice kulture za 2019. Svečana inauguracija, odnosno početak programa, održat će se u Materi održati 19. siječnja, a u Plovdivu od 11. do 13. siječnja.
 
financiranje

EP: Izglasano povećanje financija za kulturu

Europski parlament (EP) usvojio je u utorak s velikom većinom glasova izvješće o novoj europskoj agendi za kulturu kako bi kulturne aktivnosti u okviru programa Kreativna Europa činile barem jedan posto budućeg višegodišnjeg financijskog plana. 
 
x ostalo

Ministri kulture EU-a raspravljali o programu Kreativna Europa

Ministri kulture zemalja članica EU-a raspravljali su u utorak u Bruxellesu o napretku u izradi programa Kreativna Europa za razdoblje 2021-2027, koji uključuje potporu za kulturu, audivizualne sektore i medije i za koji je Europska komisija predložila proračun u iznosu od 1,46 milijardi eura za sedmogodišnje razdoblje. 
 
nagrada

Istra Inspiritu uručena nagrada za doprinos kulturnim i kreativnim industrijama

Projektu Istra Inspirit uručena je sedma nagrada po redu, na natjecanju koje je organizirala 'European Cultural Tourism Network' – Europska mreža kulturnog turizma u kategoriji Doprinos kulturnim i kreativnim industrijama. Istra Inspiritu kao jedinom finalistu iz Hrvatske, pripalo je treće mjesto za prijavu pod nazivom 'Oživljavanje kulturne i povijesne baštine Istre kroz kulturni turizam'.
 
obavijest

Sastanak autora Kompendija kulturnih politika i trendova Vijeća Europe u Rijeci

Sastanak autora Kompendija kulturnih politika i trendova Vijeća Europe, tijela koje prikuplja, analizira i daje preporuke za izradu i primjenu kulturnih politika na razini država, održat će se od 9. do 11. listopada u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u novom riječkom kulturnom centru RiHub, u kojem će se sastanak i održati.
 
x ostalo

Predstavljena knjiga 'Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti'

Knjiga 'Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti', koja pomnije objašnjava složene odnose dviju zemalja kroz povijest, u kojima je proslavljeni hrvatski umjetnik imao važnu ulogu i kao kulturni diplomat, predstavljena je u petak u Atelijeru Meštrović. 
 
x ostalo

Završen CULPOL projekt

Dana 31. kolovoza 2018. godine završio je rad na dvogodišnjem Jean Monnet projektu ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (CULPOL) koji je koordinirao Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose.  
 
obavijest

EU izvješće: Modernizacija javnih politika ključna za razvoj potencijala kulturnog i kreativnog sektora

Za optimalno iskorištavanje inovativne snage kulturnog i kreativnog sektora, ključnih za razvoj europskih gospodarstava i društava, nužno je imati javne politike koje prepoznaju prioritete suvremenog društva i imaju sluh za specifičnosti industrija čije utjecaje nije lako izmjeriti, što se ostvaruje kroz dijalog svih uključenih dionika.
 
predstavljanje

Predstavljanje izvješća 'Uloga javnih politika u razvoju poduzetničkih i inovativnih potencijala u kulturnom i kreativnom sektoru'

Ministarstvo kulture organizira predstavljanje izvješća pod nazivom 'Uloga javnih politika u razvoju poduzetničkih i inovativnih potencijala u kulturnom i kreativnom sektoru' koje je Europska komisija objavila u ožujku 2018. godine.  
 
x ostalo

Predstavljena studija o položaju kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu

U Ministarstvu kulture održana je prezentacija studije o položaju kulturnih djelatnosti i djelatnika u kulturi u poreznom sustavu.
 
obavijest

Države jugoistočne Europe za nastavak jačanja suradnje u kulturi

Ministri kulture država jugoistočne Europe u srijedu su na sastanku u Sarajevu potvrdili spremnost za nastavak regionalne suradnje kroz projekt "Unapređenja kulture za održivi razvoj", usvojivši zajedničku deklaraciju čiji je cilj potpora jačanju kohezije u regiji u duhu uzajamnog poštovanja, mira i stabilnosti.
 
okrugli stol

Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture

Okrugli stol na temu 'Strategija razvoja otoka jačanjem kulturnog identiteta i razvojem obnovljive kulture' će se održati u Visu, u petak, 23. veljače, u 18 sati, u prostoru Međunarodnog sveučilišnog centra Vern – Vis, u organizaciji Studija Omnimedia u suradnji sa Veleučilištem Vern i pod pokroviteljstvom Grada Visa te uz potporu Ministarstva kulture RH.
 
obavijest

Pripreme za kulturnu izvrsnost Rijeke 2020.

Grad Rijeka i tvrtka RIJEKA 2020 predstavili su niz provedenih aktivnosti i najavili velik broj onih koje će se provoditi u 2018. sve s ciljem priprema Rijeke za 2020. godinu kada ovaj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture.
 
predstavljanje

Aktivnosti na CULPOL projektu u 2017.

Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) provodi dvogodišnji Jean Monnet projekt ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (rujan 2016. – kolovoz 2018.) koji ima za cilj poticanje diskusije i kritičkog dijaloga o utjecaju EU agende na hrvatsku kulturnu politiku.  
 
predstavljanje

Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda u Ministarstvu kulture

U Ministarstvu kulture održat će se u petak, 22. prosinca, s početkom u 11,30 sati, svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade.
 
konferencija, znanstveni skup

Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu - međunarodna konferencija

Međunarodna konferencija Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu održava se u Šibeniku 22. i 23. lipnja 2017. 
 
okrugli stol

O kulturnoj politici: promjena (dis)kursa

Danas, 4. svibnja, u 19 sati, u prostoru BAZE, održava okrugli stol 'O kulturnoj politici: promjena (dis)kursa' na kojem sudjeluju Marko Pogačar, Marija Ćaćić, Rade Dragojević, Selma Banich, Igor Bezinović, Ivana Hanaček; moderira Branimira Lazarin.
 
predavanje, tribina, projekcija

Svjetski dan intelektualnog vlasništva u Palachu

Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja 2017., Udruga Ri Rock odlučila je obilježiti aktualiziranjem uvijek prisutne teme intelektualnog vlasništva, s naglaskom na glazbu i autorska prava u njoj. Projekcija fiolma i tribina na temu intelektualnog vlasništva, održat će se u Palachu, 26. travnja, s početkom u 16:00 sati.
 
predstavljanje

Kreativna riznica - popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije

Svečano otvorenje Kreativne riznice (popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije) i predstavljanje romana Atanor Jasne Horvat, održat će se 26. travnja, u 19:00 sati u Auli glagoljice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
 
festival

Sedmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

Ovogodišnji Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 27. i 28. travnja 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
 
obavijest

Rasprava Strategija kulturnog razvoja grada Karlovca i trenutno stanje - do kuda smo stigli

Rasprava na temu provedbe Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca u organizaciji mreže udruga KAoperativa održat će se u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva ulica 8, u srijedu, 26. travnja, s početkom u 18:00 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

Otvorene prijave za međunarodnu konferenciju o razvoju nacionalnih kulturnih politika u kontekstu EU

Otvorene su prijave za međunarodnu konferenciju ‘Perspektive razvoja nacionalnih kulturnih politika u kontekstu Europske unije: kritički dijalozi' koja će se u organizaciji IRMO - Instituta za razvoj i međunarodne odnose, održati od 17. do 19. svibnja, u Dvorani Kuće Europe.
 
obavijest

Pet godina rada i web stranica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji djeluje više od pet godina objavio je web stranicu na kojoj se mogu pronaći sve informacije o arhivima i projektima koji se u njemu provoden abcdnk.hr.
 
najave

Stručna rasprava 'Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja'

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u srijedu, 12. travnja, u 11 sati, održat će se stručni skup pod nazivom 'Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja' kao dio ciklusa tribina 'Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske'.
 
istraživanje

Poziv na sudjelovanje u istraživanju o regionalnoj kulturnoj suradnji

Desk Kreativna Evropa Srbija organizira Forum Kreativna Europa 2017 koji će se održati od 18. do 21. travnja s temom (Re)pozicioniranje regije (Jugoistočne) Europe kroz kulturu te poziva kulturne radnike i radnice iz Hrvatske da sudjeluju u istraživanju koje se tiče regionalne suradnje.
 
predavanje, tribina

Tribina: Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Društvo povjesničara umjetnosti hrvatske poziva na tribinu: Kako štitimo arhitekturu modernizma, koja će se održati u srijedu, 15. veljače, u 18:30 sati.
 
natječaj

Otvoreni poziv: Glasovi kulture i baštine

Poseban poziv za 'Glasove kulture i baštine' otvoren je za pojedince i organizacije koje žele sudjelovati u seriji sastanaka s Europskom komisijom, s rokom prijave do 20. veljače.
 
predavanje, tribina

Razgovor o menadžmentu u kulturi: Emina Višnić o upravljanju neprofitnim organizacijama i EPK

U utorak 31. 1. u 14 sati u American Corneru u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka bit će  održan  razgovor i druženje s Eminom Višnić, direktoricom Rijeka 2020. d.o.o., društva odgovornog za provođenje zahtjevnog i za budućnost zajednice i regije izrazito važnog projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.
 
predavanje, tribina

Industrijska baština kao turistički i kulturni potencijal

Sisak - suradnjom do održivog razvoja baštine naziv je predavanja koje će se održati u četvrtak  19.1.2017. s početkom u 12 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.
 
predstavljanje

KAoperativa predstavila Operandum IV

Karlovačka mreža udruga KAoperativa proizvela je i predstavila četvrto izdanje dokumenta Operandum koje donosi rezultate analize financiranja karlovačkih ustanova i organizacija u kulturi uz preporuke za unaprjeđenje stanja.
 
predstavljanje

Započeo projekt 'EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi'

U rujnu ove godine je započeo rad na dvogodišnjem Jean Monnet projektu EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (CULPOL) koji koordinira Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) a koji je sufinanciran sredstvima Erasmus+ programa Europske unije. Početni sastanak projekta CULPOL predviđen je za četvrtak, 08. prosinca 2016. godine s početkom u 15:30h.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Uhvatiti sliku i demokratizirati medij-o arhiviranju video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji'

U klubu Booksa u petak 2.12. u 19:00, Centar za dokumentiranje nezavisne kulture organizira tribinu 'Uhvatiti sliku i demokratizirati medij' o arhiviranju video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbornika: Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike–europski realiteti

U okviru programa „Odjel za kulturologiju na Danima Matice hrvatske 2016.“ u subotu, 3. prosinca 2016. godine, s početkom u 11 sati u Klubu knjižare Nova bit će održano predstavljanje zbornika radova s 2. međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – europski realiteti.
 
predavanje, tribina

Književni petak: Porez na kulturu

Hoće li novi porez učiniti hrvatsku kulturu isplativijom i što on znači za samostalne umjetnike, saznajte na Književnom petku koji 2. prosinca, u Gradskoj knjižnici, s početkom u 20:00 sati, ugošćuje Srđana Sandića, Nenada Bartolčića i Antoniju Letinić.
 
novo izdanje

SOS za knjigu u Istri

U organizaciji književnog svratišta Zvona i nari provedena je anketa o stanju knjige u Istri. Rezultat ankete je knjižica  'Druga stranica – budućnost knjige u Istri' koja ima za cilj na jednom mjestu sabrati zajedničke prijedloge o tome kako spasiti knjigu u Istri.
 
natječaj

Marc de Montalembert nagrada 2017 - poziv za prijave

Marc de Montalembert Prize 2017 poziva povjesničare umjetnosti da prijave istraživačke projekte koji se bave kulturama Mediterana. Rok prijave je 30. studeni.
 
susret

Sabor kulture - poziv za prijave

Sabor kulture će se održati u petak, 25. studenog 2016., u prostorijama KUC-a Lamparna u Labinu, a prijaviti se za sudjelovanje možete do petka, 18. studenog u 12:00 sati.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveno-stručni skup 'Socijalno inkluzivne knjižnične usluge'

Znanstveno-stručni skup 'Socijalno inkluzivne knjižnične usluge', koji se bavi ulogom knjižnica u uključivanju u društvo marginaliziranih i depriviranih osoba, održat će se u petak, 18. studenog,  s početkom u 10 sati u  Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica povodom 10. obljetnice njene usluge za slijepe i slabovidne.
 
obavijest

Hrvatski izjednačen s ostalim materinskim jezicima u Beču

U utorak je potpisan Program suradnje na području kulture i obrazovanja za  razdoblje od 2016. do 2019. godine, između Republike Hrvatske i Republike Austrije, čime je omogućena ponuda nastave hrvatskog jezika i kulture unutar institucionalnog okvira Republike Austrije, i to pod istim uvjetima kao nastava drugih materinskih jezika u Austriji.
 
predavanje, tribina

Tribina - Kulturni potencijal Rijeke

U četvrtak 13. listopada, s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se tribina Kulturni potencijal Rijeke – usporedbe i perspektive, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u većim urbanim sredinama na jadranskoj obali.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2016

Četvrto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2016 održat će se 17. i 18. studenog 2016. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te predstaviti brojne aktualnosti iz područja autorskih prava i kulturnih i kreativnih industrija.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija 'Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru'

Platforma Operacija grad: Upgrade, organizira konferenciju 'Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru' u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj. Od 13. do 15. listopada, kroz brojne panele, diskusije, predavanja, kulturne programe i radionice  na konferenciji će se razgovarati o novom institucionalnom modelu društveno-kulturnih centara.
 
izložba, predavanje, tribina, koncert, susret

6. Clubture Forum u Vukovaru

 9. Clubture Forum će se održati u Vukovaru od 5. do 7. listopada, a program uključuje javnu tribinu Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara i Slavonije, vukovarski postav izložbe Nezavisni prostori - Prostori nezavisnih te glazbeni program Satarush koji priprema VuBass.
 
predavanje, tribina

Javna tribina o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra u Koprivnici

U utorak, 27. 9. 2016. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Čitaonica tiska, 1. kat) održat će se javna tribina o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra.
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Slamke spasa' Vitomire Lončar

Vitomira Lončar, osnivačica i direktorica kazališta Mala scena, dugogodišnja blogerica Večernjakove blogosfere, posljednje izdanje knjige istoimenog bloga 'Slamka spasa' javnosti će predstaviti na promociji u četvrtak, 29. rujna u 12 sati, u kazalištu Mala scena.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>
Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu