info
 
izložba

Bulić, Monoliti - promišljanja o arhitektonskim volumenima

U četvrtak, 19. rujna, u Galeriji HUiU – Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli (Zagrebačka 27) otvara se izložba skulptura Bulić, Monoliti - promišljanja o arhitektonskim volumenima.
 
festival

7. SAF u Koprivnici

Koprivnica je ponovno na tjedan dana postala mjesto okupljanja mladih umjetnika, ljubitelja street arta, glazbenika i posjetitelja željnih dobrog programa te opuštene i prijateljske atmosfere. Na neke festivale publika dolazi zbog glazbe ili filma, na neke zbog druženja, a na SAF dolaze zbog umjetnosti koja nastaje u javnom prostoru i ostaje dostupna svima u bilo koje vrijeme.
 
izložba

Antonio Grgić: Ikonoklazam

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu Antonia Grgića pod nazivom 'Ikonoklazam'. Na otvorenju izložbe, 19. rujna, Antonio Grgić će održati predavanje o povijesti modernog ikonoklazma. Isto to predavanje sastavni je dio izložbe, koji će biti prisutan u galerijskom prostoru u obliku zvučnog zapisa.
 
izložba

Marina Cvitić – rodovi predaka

U petak, 20. rujna, u 18,30 sati, u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvara se izložba Marina Cvitić – rodovi predaka, koja se realizira u okviru manifestacije Uz Mir za mir 2019., pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije.
 
izložba

Studio Sonda: O moći kreativnosti

U petak, 20. rujna, u 19 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre održat će se otvorenje izložbe i promocija knjige Studio Sonda: O moći kreativnosti.
 
izložba

Rene Bachrach Krištofić: 01 / 02

Izložba Renea Bachracha Krištofića '01 / 02' otvara se u petak, 20. rujna, u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.
 
obljetnica, proslava

Dan Državnog arhiva u Zadru

Državni arhiv u Zadru i ove godine različitim događanjima obilježava svoj dan – 20. rujna, kao spomen na godinu 1624. kada je osnovan Arhiv Generalnog providura za Dalmaciju, preteča današnjeg Državnog arhiva.
 
obavijest

Gostovanje Festivala knjige i književnosti 'Pazi, knjiga!' u Francuskoj

U suradnji Association culturelle franco-croate i Ecole europeenne iz Lillea, te Knjige u centru i Kreativne mreže iz Zagreba, u Francuskoj će se održati dvodnevni Festival knjige i književnosti 'Pazi knjiga / Attention, un livre!' na kojem će, 20. i 21. rujna, gostovati hrvatski pisci i ilustratori za djecu: Ana Đokić, Ema Pongrašić, Nikolina Manojlović Vračar i Željka Mezić. 
 
predstava, obavijest

Otkazana premijera Žižekove 'Antigone' u HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otkazuje premijeru 'Antigone' Slavoja Žižeka, u režiji Angele Richter, zakazanu za 20. rujna.
 
najave

Demokratizacija kulture sjećanja u Drnišu i Kninu

U Drnišu i Kninu će se od 21. do 26. rujna održati program Demokratizacija kulture sjećanja. Riječ je o višegodišnjem projektu umjetnice Kristine Leko o spomenicima kao mjestima sjećanja, u produkciji umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon.
 
sajam

5. izdanje Sajma filma u Koprivnici

U srijedu, 18. rujna, u Koprivnici je započeo 5. Sajam filma. Lokalno neovisno kino Velebit će do petka, 20. rujna, biti centralno mjesto okupljanja neovisnih kinoprikazivača iz cijele Hrvatske i prostor razmjene iskustava i prilike za daljnjim razvojem kroz razgovore, edukacijske i informativne programe, primjere dobre prakse, projekcije hrvatskih filmova te kontakte s distributerima.
 
nagrada

Nagradu Architecture MasterPrize osvojila zagrebačka 'Dva arhitekta'

Arhitektonski studio Dva arhitekta dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019. za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture, priopćeno je u četvrtak.
 
natječaj

Peer-Learning Scheme on Cultural Heritage for Cities and Regions

Otvoren je javni natječaj za provedbu programa uzajamnog učenja za stručnjake u području kulturne baštine iz gradova i regija u EU. Rok za podnošenje prijava je 23. rujna 2019., u 13 sati (po Bruxelleskom vremenu).
 
predavanje, tribina

'Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava' – predavanje u Dubrovniku

Predavanje izv. prof. dr. sc. Sanje Žaja Vrbica 'Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava' održat će se u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u petak, 20. rujna, u 20 sati.
 
predavanje, tribina

'Mržnja u književnosti'

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira devetu javnu tribinu iz ciklusa 'Zašto se mrzimo?'. Tribina će se održati u ponedjeljak, 23. rujna, u 19 sati, u velikoj dvorani ZKM-a, u Zagrebu.
 
obavijest

Predstavljanje monografije o Vjeri Biller u Grazu

Predstavljanje monografije Mirka Ćurića 'Vjera Biller' održat će se 23. rujna, u 18 sati, u Steiermärkische Landesbibliothek Graz. Organizatori su Panonski institut iz Pinkovca i  Steiermärkische Landesbibliothek Graz.
 
izložba

Punk’s Not Dead – izložba u Greti

Graffiti umjetnik Leon GSK nastavlja svoj hommage apostolima punka pa tako nakon Punk Rock Street intervencije u javnom prostoru sada na izložbi izlaže dvanaest portreta punkera, a koji su obilježili ne samo glazbu, već i popularnu kulturu i umjetnost. Svečano otvorenje izložbe 'Punk's Not Dead' održat će se 23. rujna, od 19 sati, u galeriji Greta.
 
izložba

Izložba kineskog fotografa Ren Hanga u Galeriji Kranjčar

Zagrebačka Galerija Kranjčar ugostit će u četvrtak izložbu fotografija 'Zakorači ravno u moje srce' kineskog fotografa Rena Hanga, koja donosi pregled autorovog radikalnog opusa kojim predstavlja portret vlastite generacije i komentira kinesko društvo.
 
izložba

Otvorena izložba o stoljeću kontinuirane izobrazbe arhitekture u Zagrebu i Hrvatskoj

Izložba 'Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta', otvorena u srijedu navečer u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU, jubilarna je i obilježava stogodišnjicu (1919.-2019.) kontinuirane izobrazbe arhitekata u Zagrebu i Hrvatskoj koja je počela po osnutku Tehničke visoke škole.
 
festival

Počeo 24. Split Film Festival

Dugometražnim filmom 'Treća žena' vijetnamske redateljice Ash Mayfair u srijedu navečer je u Splitu započeo 24. Split Film Festival.
 
izložba

Izložba 'Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana' u Rovinju

Hrvatski restauratorski zavod i Muzej Grada Rovinja-Rovigno, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, najavljuju otvorenje izložbe "Claustra – Skrivena ostavština starih Rimljana" i predstavljanje projekta CLAUSTRA+ "Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum" u srijedu, 18. rujna, u Muzeju grada Rovinja. Izložba se može razgledati do 31. listopada 2019.
 
izložba

Ana Marija Kerošević: 'Crteži'

U srijedu, 18. rujna, u Galeriji Crta (Švarcova 18, 1. kat) održat će se otvorenje prve samostalne izložbe Ana Marije Kerošević - Crteži.
 
izložba

Inkluzivna izložba 'Gledam dodirom' u Karlovcu

Gradski muzej Karlovac, u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek', organizira inkluzivnu izložbu pod naslovom 'Gledam dodirom' koja se otvara u srijedu, 18. rujna, u Galeriji 'Vjekoslav Karas', Šestićeva 3.
 
projekcija

Animirani serijal 'Nutz' u prestižnoj konkurenciji Cartoon Foruma

Animirani serijal za predškolsku djecu 'Nutz' zagrebačkog studija Recircle, premijerno će se predstaviti na prestižnom Cartoon Forumu, u francuskom Tolouseu od 16. do 19. rujna, a u 'odabranu konkurenciju' uvršten je između više od tisuću prijavljenih projekata iz 38 svjetskih zemalja.
 
predavanje, tribina

Razgovor s Kristianom Novakom u sisačkoj galeriji Striegl

U sklopu Connect/Reflect programa, u Gradsku galeriju Striegl 20. rujna, u 19 sati, stiže autor romana 'Črna mati zemla' i 'Ciganin, ali najljepši' - Kristian Novak. Razgovor s Kristianom Novakom vodit će Mima Juračak. Ulaz je slobodan!
 
projekcija

Filmski četvrtak u HDA: Imaginarna akademija

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke, na Filmskom četvrtku u Hrvatskom državnom arhivu prikazat će se dokumentarni filmovi na temu 'Imaginarna akademija'. Projekcija se održava u četvrtak, 19. rujna, s početkom u 18 sati, u dvorani Katalozi na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu.
 
natječaj

Poziv za prijavu animiranih radova za obilježavanje Međunarodnog dana animacije 2019.

ASIFA Hrvatska pozive autore, producente i distributere da prijave animirane radove na festival Međunarodni dan animacije koji se održava od 25. do 27. listopada u Zagrebu. Prijavnicu za sudjelovanje potrebno je poslati do 30. rujna 2019.!
 
izložba

Izložba fotografija 'Crno-bijela gea' u HPM-u

Izložba 'Crno-bijela gea', s četrdesetak fotografija članova i prijatelja Hrvatskog geološkog društva koji već osmu godinu kroz taj medij prenose ljepote prirode na koje nailaze u svom radu, otvorena je u srijedu u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (HPM).
 
izložba

Muzej grada Zagreba domaćin izložbe posvećene fotografu Alojzu Orelu

Muzej grada Zagreba na izložbi 'Alojz Orel Pulski album', koja se otvara u srijedu, predstavlja raznovrsnu i bogatu ostavštinu tog profesionalnog i umjetničkog fotografa, čiji je rad obilježio povijest fotografije u Puli i Istri u drugoj polovici 20. stoljeća.
 
najave

'Pjesnikinje u Lisinskom' 24. rujna čitaju poeziju

Manifestacija 'Pjesnikinje u Lisinskom', koja će se održati 24. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, okupit će 43 hrvatske pjesnikinje, koje će recitirati svoje pjesme te sudjelovati u live band aid izvedbi-skupom recitiranju pjesme 'Ljubila bih te' pjesnikinje Ane Horvat.
 
festival

Varaždinske barokne večeri počinju 20. rujna

Varaždinske barokne večeri počinju u petak, 20. rujna, a ove će godine spojiti baroknu glazbu i vrhunske glazbenike Hrvatske i Švedske, zemlje partnera festivala, uz brojna popratna događanja, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.
 
obavijest

Autor 'Kradljivice knjiga' Markus Zusak idući tjedan u Zagrebu

Nagrađivani australski pisac Markus Zusak, autor jednog od najprodavanijih romana 21. stoljeća 'Kradljivica knjiga', u sklopu europske turneje gostovat će u Zagrebu 23. i 24. rujna, a tom će prilikom predstaviti svoj novi roman 'Od Claya most'.
 
predstava

Zajc - kazalište za nove generacije

'Zajc – kazalište za nove generacije' – naziv je kampanje kojom riječki HNK Ivana pl Zajca na početku nove kazališne sezone poziva novu publiku.
 
predavanje, tribina

Čitanje kazališta: 'Dobro je dok umiremo po redu' Ivora Martinića

Nova ZKM-ova tribina 'Čitanje kazališta' tematizira novu dramu istaknutog dramatičara Ivora Martinića 'Dobro je dok umiremo po redu', a održat će se u petak, 20. rujna, u 18,30 sati, uoči praizvedbe predstave (Foyer ZKM).
 
natječaj

'Žena u vjeri' – natječaj za znanstvene i umjetničke radove u časopisu 'ZiN Daily'

'Žena u vjeri' projekt je Udruge Zvona i Nari koji ima za cilj poticanje i promoviranje ravnopravnog statusa žena u religijama 21. stoljeća te njihovo uključivanje u sve razine religijskih organizacija. Natječaj/poziv za suradnju trajno je otvoren.
 
obavijest

Predstavljanje romana 'Marulov san' Dina Milinovića

Predstavljanje hrvatskoga povijesnog romana 'Marulov san' Dina Milinovića održat će se u srijedu, 18. rujna, u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i Hrvatske sveučilišne naklade.
 
festival

Sedmo izdanje Visualia Festivala u Puli

Od 19. do 21. rujna, u Puli, svjetlost ponovno dolazi u centar pažnje zahvaljujući sedmom u nizu Visualia Festivalu, festivalu koji posjetiteljima nudi umjetničke radove iz domene svjetlosne i audiovizualne umjetnosti: svjetlosne instalacije, interaktivne instalacije, 2D/3D mapping projekcije, svjetlosne performanse i sl.
 
najave

DUMP #0001: Ivana Tkalčić

DUMP #0001 – artist talk Ivane Tkalčić održava se u subotu, 21. rujna, u 17 sati, u prostorima hacklaba01 u AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb.