obavijest

Preminuo Neven Valent


vrijeme: 09.04.2012.

U Zagrebu je u ponedjeljak, 9. travnja 2012., iznenada preminuo osnivač i dugogodišnji ravnatelj festivala sv. Marka, bariton Neven Valent. Bio je izniman promicatelj glazbene umjetnosti.

Neven Valent diplomirao je pjevanje 1992. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se na Ljetnoj akademiji Mozarteum u Salzburgu u klasi Rudolfa Knolla (1993. - 1995.), kod kojeg je polazio i Kurzstudim (1994./1995). Godine 1997. bio je sudionik završnice 1. Međunarodnog pjevačkog natjecanja Carl Orff održanog pod pokroviteljstvom Bavarske akademije lijepih umjetnosti i Instituta Carl Orff u Residenz-saal u Münchenu. Uz diplomu i Srebrni lovorov list, dobitnik je stipendije Instituta Carl Orff za sudjelovanje u majstorskoj klasi i na koncertu pod umjetničkim vodstvom Rolanda Hermanna u okviru Schleswig-Holstein Musik Festivala i Reinghau festivala. Godine 1998. usavršavao se u klasi Glenys Linos na Royal Academy of Music u Londonu.
 
Od 1985. do 1987. član je Zagrebačkih madrigalista. Kao solist debitirao je 1993. u Zagrebu u scenskoj izvedbi Prikazanja duše i tijela  E. de Cavalierija kao član kazališne grupe VeRo primadone Dunje Vejzović. Kao član Opere HNK u Zagrebu nastupao je u brojnim opernim produkcijama. Nastupao je kao koncertni pjevač, osobito uz Oratorijski zbor Crkve sv. Marka. Kao solist bio je gost brojnih festivala u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, Luxemburgu, V. Britaniji te Mađarskoj. Osnovao je Soliste sv. Marka i s njima zabilježio brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Godine 1988. obnovio je djelovanje Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka kojemu je i dao ime Cantores sancti Marci. Producirao je i organizirao izvedbu misterija Majka Božja Kamenitih vrata Božidara Širole, postavljenu u rujnu 1994. u povodu dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku.
 
Utemeljio je i bio je ravnateljem Festivala sv. Marka, međunarodne manifestacije s tradicijom duljom od desetljeća, u kojem su sudjelovali brojni poznati inozemni i hrvatski glazbeni umjetnici, među njima istaknuti članovi i vođe dionica Berlinske, Minhenske i Bečke filharmonije.
 
 Godine 2006. bio je producent gostovanja Minhenske filharmonije na čelu s Lorinom Maazelom u Zagrebu koje je u hrvatskim tiskovnim i elektroničkim medijima proglašeno glazbenim događajem godine.
 
Bio je inicijator prve izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula u inozemstvu s inozemnim ansamblom. Izveo ju je Zbor Krakovske filharmonije početkom 2011. u Velikoj dvorani Krakovske filharmonije.
 
Iznenada je preminuo u ponedjeljak 9. travnja 2012. u Zagrebu. (MIC)
 

(D.H.F., 10.04.2012)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu