predstavljanje

Digitalizirana zagrebačka baština


vrijeme: 24.07.2009.
mjesto: Zagreb

Knjižnice grada Zagreba počele su 2008. godine raditi novu digitalnu zbirku pod nazivom 'Osvijetlimo dio svoga nasljeđa: Zagreb na pragu modernog doba'. Svrha je projekta, kako ističu iz Knjižnica grada Zagreba, očuvati, zaštititi i vrednovati kulturnu baštinu te omogućiti pristup dokumentima koji su dragocjen izvor u proučavanju društvenoga i kulturnog života grada.

Tako će se djeca i mladi, ali i drugi građani Zagreba, Hrvatske i svijeta upoznati s nekadašnjim izgledom grada, s istaknutim pojedincima i institucijama, glazbom i književnošću, kazališnim i drugim kulturnim, sportskim i gospodarskim događajima koji su obilježavali svagdanji život grada krajem 19. i početkom 20. stoljeća, napominju iz Knjižnica grada Zagreba.

Projekt su poduprli Ministarstvo kulture i grad Zagreb, a uz potporu spomenutog ministarstva ove je godine počela digitalizacija građe u sklopu tematskog projekta 'Izdanja zagrebačkih tiskara 17. i 18. stoljeća' kako bi se novim tehnologijama predstavio rad i dosezi tadašnjih zagrebačkih tiskara.

Na portalu koji se stalno nadograđuje postavljena su tri fotoalbuma, dvadesetak razglednica, knjige, notni zapisi, jedan zvučni zapis i druga građa, a cjelokupni sadržaj besplatan je za sve koji imaju pristup internetu.

Stranice na hrvatskome i engleskom jeziku sadržavaju alate za detaljan i kvalitetan pregled raritetnih knjiga, poput djela Juraja Muliha 'Skola Kristusseva', koje sadržava 'Regule dvorjanstva', prvi objavljeni bonton na kajkavskom, prve knjige iz veterinarstva na hrvatskom jeziku 'Betegujuche sivine vrachitel' Josipe Oršić i drugo izdanje Vitezovićeve 'Kronike' iz 1744.

Posjetitelji stranica mogu listati 'Hrvatski športski list' (Zagreb, 1908.), note poznatih hrvatskih opera i opereta, skladbi i popijevki, programe koncertnih događaja početkom 20. st., knjige Ivane Brlić-Mažuranić i Augusta Šenoe. Također mogu gledati fotografije s gospodarske izložbe 1891. ili proučavati nazive ulica na nacrtu grada Zagreba iz 1878.

Knjižnice grada Zagreba su se digitaliziranom zagrebačkom baštinom uključile u nacionalni projekt pod nazivom 'Hrvatska kulturna baština' kako bi pridonijele izgradnji europske digitalne knjižnice, stoji u priopćenju Knjižnica grada Zagreba.

Internetska adresa portala je http://kgzdzb.arhivpro.hr. (Hina)

 

(R.P.B., 24.07.2009)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu