x ostalo

Uređena nova zgrada Knjižnice HAZU


vrijeme: 06.04.2009. - 29.04.2009.
mjesto: Zagreb

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) uredila je nove prostorije za svoju knjižnicu u kojoj će biti smješteno 400.000 vrijednih knjiga i časopisa, među kojima 4500 svezaka objavljenih u njezinu izdanju od 1867. godine.

Jedna od najbogatijih hrvatskih općeznanstvenih knjižnica smještena je u zgradi bivšega Kemijskog instituta na Strossmayerovu trgu u Zagrebu, a bit će svečano otvorena na Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 29. travnja.

Upraviteljica knjižnice Vedrana Juričić rekla je da će knjižnica, jedna od najstarijih jedinica u sklopu HAZU, biti otvorena za javnost i raditi kao svaka druga javna knjižnica. Po njezinim riječima, bit će ponajprije namijenjena akademicima i istraživačima te istraživačima izvan HAZU. Kako je napomenula, riječ je o općeznanstvenoj knjižnici pretežno s društveno-humanističkom građom.

Knjižnica je smještena na tri etaže na površini od 3500 četvornih metara. Ima multimedijalnu dvoranu s 90 mjesta, čitaonicu periodike i priručnika, čitaonicu rijetkosti, prostor za tihi timski rad te mikrofilmski kutak.

Čitaonice su opremljene računalnom opremom, postoji posebna prostorija za pretraživanje baze podataka, a jedno je računalo osigurano za slijepe i slabovidne osobe.

Iz knjižnice, kako je istaknula Vedrana Juričić, moći će se posuđivati knjige, koje su objavljene nakon Drugoga svjetskog rata, a ostala su izdanja zaštićena. Napomenula je da će se provesti digitalizacija građe pa je već svih 513 brojeva 'Rada' dostupno na mrežnim stranicama.

Knjižnica ima i poseban odjel starih i rijetkih knjiga, koje su pohranjene u trezoru. Raspolaže s 36 inkunabula, a jedna od najvrjednijih je 'Misal po zakonu rimskog dvora' iz 1483., Šižgorićeva 'Elegiarum et carminum libri tres' iz 1477. te Dragišićeva 'De natura angelica' iz godine 1499.

Među rijetkim knjižnim biserima kojih se čuvaju i prva su izdanja djela Dominka Zlatarića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića, Hanibala Lucića, Andrije Čubranovića, Marina Držića, Jurja Barakovića, Marka Marulića, Matije Divkovića, Fausta Vrančića, Matije Vlačića, Petra Zrinskog, Pavla Rittera Vitezovića, Ivana Lucića, Baltazara Krčelića i t. d.

Iz 16. stoljeća knjižnica ima 403 naslova, iz 17. stoljeća 608 te iz 18. stoljeća 2395 naslova.

S obzirom na bogatu razmjenu izdanja s akademijama i znanstvenim ustanovama diljem svijeta, knjižnica raspolaže s rijetkim izdanjima. U planu je izložba, već prilikom otvaranja, izdanja jednog od najpoznatijih američkih izdavača znanstvene literature - Springera.

U sklopu knjižnice u dvjema prostorijama bit će uređen Muzej nobelovaca - Ružičke, Preloga i Andrića.

Prilikom uređenja knjižnice zadržan je u posebnoj prostoriji namještaj biblioteke Kemijskog instituta, koji je bio smješten u nekadašnjoj zgradi Kemijskog zavoda, izgrađenoj 1884. po nacrtima poznatog arhitekta H. Bollea.

Vedrana Juričić kaže kako su 'štih' uređenju knjižnice dali akademici Ante Vulin i Velimir Neidhardt, koji su osmislili interijer zgrade, sudjelovali u odabiru opreme te uređenju velike dvorane i foajea.

Knjižnica HAZU osnovana je 1867., a već 1868., Akademija kupuje privatnu biblioteku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, hrvatskoga političara i povjesničara, od 12.000 svezaka. Knjižnica je odvojena od Akademijina arhiva 1892., i od tada djeluju kao dvije samostalne jedinice.

Mnogi znameniti ljudi od osnutka HAZU darivali su, oporučno ostavljali ili prodavali svoje knjige Akademijinoj knjižnici. Tri značajne donacije čuvaju se kao posebne zbirke: Spomenička zbirka Mirka Dražena Grmeka Povijest znanosti slavenskih naroda, Spomenička zbirka Nade Klaić i Zbirka gradišćanskohrvatske književne baštine. (Hina)


 

(R.P.B., 06.04.2009)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu