nagrada

Giga Gračan laureatkinja ovogodišnje Demetrove nagrade za životno djelo


vrijeme: 25.09.2020.

Nagradu Dimitrije Demetar za životno djelo Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa dodijelilo je ove godine Gigi Gračan za prinos povijesti i suvremenosti hrvatskoga kazališta, kazališne kritike i teatrologije te strukovnoj udruzi kazališnih kritičara i teatrologa.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sastavu - Mira Muhoberac, Ljubomir Stanojević i Martina Petranović (predsjednica Povjerenstva) odlučilo je da se Demetrova nagrada za životno djelo Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) 2020. dodijeli dugogodišnjoj članici Društva, prevoditeljici, kritičarki i urednici iz Zagreba Gigi Gračan, priopćio je HDKKT.
 
Svestrana umjetnica riječi i privrženica zvuka
 
Kako je istaknuto u obrazloženju, dosad su tu nagradu mahom dobivali pripadnici struka iz naziva Društva - kazališni kritičari i teatrolozi, k tomu katkada i redatelji, dramski pisci ili sveučilišni profesori.
 
Prinos Gige Gračan povijesti i suvremenosti hrvatskoga kazališta, kazališne kritike i teatrologije te strukovnoj udruzi kazališnih kritičara i teatrologa gdjekada pak zahvaća u poneku od navedenih kategorija, a gdjekada i šire od njih, stoji u obrazloženju,
 
rasteru nacionalne kazališne kulture Demetrova nagrada za životno djelo i ove godine odlazi u prave ruke - svestranoj umjetnici riječi i privrženici zvuka koja je htjela i umjela ispuniti nerijetko prazan prostor unutar hrvatskoga kazališta, teatrologije, kritike i radijskoga etera - Gigi Gračan.
 
Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) pokrenulo je 2012. Demetrovu nagradu za životno djelo radi poticanja izvrsnosti u teatrološkom i kritičkom bavljenju kazalištem. Nazvana je prema autoru prve hrvatske kazališne kritike Dimitriju Demetru koji  je u Danici ilirskoj 13. lipnja 1840. objavio kritiku o prvoj profesionalnoj predstavi na hrvatskome jeziku (Ivan Kukuljević Sakcinski, Juran i Sofija), što se drži početkom profesionalne hrvatske kazališne kritike.
 
Nagrada se sastoji od povelje i skulpture (rad Martina Babića) te novčanog iznosa od deset tisuća kuna.
 
Laureatkinji će nagrada biti svečano uručena u subotu na godišnjoj skupštini HDKKT-a.
 
Giga Gračan (r. Drndarski) hrvatska je književna prevoditeljica, novinarka i urednica (Osijek, 1945.). Nakon završetka gimnazije i teoretsko-nastavničkoga odjela Muzičke škole 1963. u Osijeku, upisala je studij komparativne književnosti i engleskoga jezika na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala 1968. a kao pomoćne predmete položila je i talijanski i francuski jezik. Godine 1994. stekla je certifikat njemačkoga jezika ZMP, Goethe-Institut Bonn.
 
Među ostalim, bila je urednica u Koncertnoj direkciji Zagreb i Zavodu za kulturu Hrvatske te izvršna tajnica Hrvatskoga glazbenog zavoda. Nakon dugogodišnje suradnje s Hrvatskim radijom u svojstvu vanjske suradnice, od 1991. do 2010., kada odlazi u mirovinu, zaposlena je kao urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, gdje je koncipirala i uređivala dugovječne i popularne emisije Kazalištarije (1989. - 2002.) i Zoofon (1994. - 2010.).
 
Članica je više strukovnih udruženja: Društva hrvatskih književnih prevodilaca (kojemu je u više navrata bila tajnica, a od 1992. do 2000. i predsjednica, Hrvatskoga centra P. E. N. kluba, Hrvatskoga novinarskog društva, HDKT-a Hrvatskoga društva pisaca. Bila je i članica Vijeća za medijsku kulturu Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2001. do 2003.
 
Za svoj prevodilački, novinarski i urednički rad primila je brojne nagrade i priznanja: Godišnju nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca 1980. za prijevod knjige "Anatomija kritike Northropa Fryea", Nagradu "Marija Jurić Zagorka" Hrvatskoga novinarskog društva za najbolje uređenu radijsku emisiju u godini 1998. (Zoofon), Godišnju nagradu HRT-a za postignuća u mediju radija, 2001., Nagradu "Iso Velikanović" Ministarstva kulture Republike Hrvatske za životno djelo u području književnoga prevodilaštva, 2012., Nagradu "Otokar Keršovani" za životno djelo u novinarstvu, 2013., Nagradu grada Zagreba 2014., i Nagradu "Josip Tabak" za životno djelo Društva hrvatskih književnih prevodilaca, 2016. (Hina)

(R.P.B., 25.09.2020)