obavijest

Kultni stripovi 'Jugurta' i 'Lester Cockney' prvi put na hrvatskom jeziku


vrijeme: 25.09.2020.

Kultni stripovi 'Jugurta' i 'Lester Cockney' poznatog belgijskog strip crtača Franza Drappiera oživjeli su nakon gotovo trideset godina s originalnim prijevodima na hrvatski jezik i po prvi puta u obliku strip albuma u boji, u izdanju nakladnika Frontispis.

Drugi tomovi stripova popularnih serijala iz 1980-ih bit će predstavljeni u subotu, 26. rujna, od 14 do 15 sati na tradicionalnom Crtani romani šou koji se održava u Tvornici kulture od 25. do 27. rujna, najavljeno je u petak.
 
"Jugurta" je strip serijal od 15 epizoda koji je počeo izlaziti u belgijskom časopisu Tintin 1968. godine. Inspiriran je djelom "Ratovi protiv Jugurte" rimskog povjesničara Gaja Salustija Krispa i usmenim legendama o pobuni numidskog kralja protiv najmoćnijeg carstva antike.
 
Ovaj serijal scenarista Jean-Luca Vernala specifičan je po tome što su ga crtala dva ponajbolja Tintinova crtača, Hermann Huppen, autor kultnih stripova "Jeremiah", "Comanche" i "Tornjevi Boi-Maurya", i Franz Drappier koji se na tom stripu dokazao kao vrstan crtač.
 
U prvim nastavcima Jugurta je državnik i vojskovođa, ponekad neumoljiv ali uvijek častan. Kasniji Jugurta drugi je čovjek, razočaran u politiku, ljude i ratove, kreće u potragu za mirnom lukom. Iz tamnice ga izbavlja snagator Habrija, nekadašnji neprijatelj i komični sudrug. U petom nastavku, prilikom ratnog pohoda, Jugurta će upoznati svoju životnu ljubav, vidovitu Vaniju i par se neće razdvajati do kraja serijala.
 
Serijal "Jugurta" bit će objavljen u pet knjiga, a svaki će sadržavati tri nastavka.
 
"Lester Cockney" je Franzov autorski strip od devet epizoda. Nastao je 1980. godine i to je bio prvi Franzov izlet u scenarističke vode, a posljednji nastavak objavljen je nakon njegove smrti 2003. godine. Želio je u stripu ujediniti svoje dvije ljubavi - putovanja dalekim prostranstvima i konje.
 
Ova osobna, originalna i osjećajna priča o jednom Ircu odvija se kroz raskošne kadrove britanskih kolonija u Aziji devetnaestog stoljeća, da bi se nastavila kroz Afriku i Balkanski poluotok, Mađarsku, Španjolsku i završila na Divljem zapadu.
 
Serijal "Lester Cockney" bit će objavljen u četiri knjige koje će sadržavati po tri nastavka, a četvrti, koji govori o Lesterovu djetinjstvu u Irskoj, dva nastavka.
 
Snažne strip priče "Jugurta" i "Lester Cockney" obiluju iznimno atraktivnim umjetničkim ilustracijama, a prijevodi s francuskog na hrvatski pažljivo prate tradiciju pisanja antičkih imena te izvornost samog jezika i jezičnu specifičnost stripova.
 
Za objavu ova dva kultna strip serijala zaslužan je mladi hrvatski nakladnik Frontispis. (Hina)
 

(R.P.B., 25.09.2020)