najave

Nestvarni gradovi - umjetnički vođena tura


vrijeme: 26.09.2020. - 29.09.2020.
mjesto: Rijeka

Od subote 26. rujna do utorka 29. rujna 2020.g., u sklopu programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, u vremenu od 16.30 do 19.00 sati, održavat će se program Nestvarni gradovi - umjetnički vođena tura kroz grad, niz Rječinu, od mlina Žakalj do njezinog ušća, u izvedbi Umjetničke organizacije KRILA.

Radi se o suvremenom izvedbenom događaju inspiriranom Rječinom koji, kako naglašavaju umjetnici, svjedoči njezino beskućništvo, višedesetljetno izbacivanje rijeke iz njezine zeleno-stjenovite kuće, njezinog korita, njezina tijela. Doziva Rječinu da se vrati u vlastito tijelo i podržava njezino egzistencijalno pravo življenja u svojem koritu.

Ova umjetnički vođena tura bubliku provodi donjim tokom Rječine — mlin Žakalj, bazen Školjić, Kont, Mrtvi kanal — sve do ušća.
Početna lokacija je mlin Žakalj i na lokaciji treba biti najkasnije u 16.15 sati. Na lokaciju se dolazi osobnim vozilom. Mlin Žakalj je ruševina u prirodi, a tura vodi prohodnim putevima. Preporuka je nošenje prikladne odjeće i obuće (tenisice ili gojzerice) te po potrebi spreja za komarce i eventualno kišobrana i kabanice.
Nakon dijela na Žaklju, publika odlazi sa svojim osobnim vozilima na sljedeću lokaciju - bazen Školjić, gdje su osigurana parkirna mjesta (kod ulaza u Atotrolej). Nakon lokacije na bazenu ide se pješice do Konta i onda do Exporta na Delti, gdje program u trajanju od dva i pol sata – završava razgovorom s publikom. U dijelu izvedbe publika se kreće, a u dijelu publika sjedi.

Zbog ograničenog broja posjetitelja po izvedbi obvezne su prijave koje su počele putem web stranice krila.org, a cijena ulaznice je 50 kuna.
Začetnica i umjetnička voditeljica projekta je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić kojoj se pridružila nezavisna izvedbena umjetnica Iva Korbar iz Zagreba. Zajedno su istraživale prirodu navedenih prostora pitajući se koje su granice njihova uplitanja i što je to što navedeni prostori u ovom trenutku trebaju ili manifestiraju. 
One će, zajedno sa svojim lokalnim suradnicima: glazbenikom Enverom Krivcem i polaznicima edukacijskog programa KRILA, otvoriti novi pogled na grad i otkriti njegovu slojevitost kroz prostor i vrijeme.

Detaljnije:
https://rijeka2020.eu/


(D.H.F., 25.09.2020)