obavijest

Scenarij 'Sveta godina milosrđa' autora Nikole Kuprešanina najbolji na scenarističkom natječaju udruge Ars Septima


vrijeme: 25.09.2020.

Povjerenstvo udruge Ars Septima za izbor najboljeg scenarija na natječaju za scenarije dugometražnih igranih filmova koji promiču humane, društvene i obiteljske vrijednosti, te scenarije koji publici prenose pozitivnu poruku, u sastavu Ognjen Sviličić i Arsen Anton Ostojić izabralo je scenarij 'Sveta godina milosrđa' autora Nikole Kuprešanina za najbolji scenarij.

Autoru pobjedničkog scenarija pripada i nagrada u iznosu od 20 000 kuna.
 
U svom obrazloženju povjerenstvo navodi sljedeće: Sveta godina milosrđa bavi se aktualnom pričom o izbjeglicama na hrvatskoj granici sa Srbijom i njihovom doticaju sa lokalnim stanovništvom. U centru radnje je mladi svećenik, i sam prognanik iz Domovinskog rata, koji je stjecanjem okolnosti, a protivno svojoj volji,  prisiljen potajno udomiti u svom župnom dvoru izbjeglice iz Sirije. Najveća kvaliteta ovog teksta su autentični dijalozi i likovi, te se dobija dojam kako autor jako dobro poznaje teren i mentalitet o kojem piše. Osim toga priča obiluje neočekivanim obratima koji uspijevaju zadržati pažnju čitatelja čitavo vrijeme.
 
Isti je scenarij podržan i od strane HAVC-a na Javnom pozivu za razvoj TV djela 2016. godine.
 
Na natječaj je bilo prijavljeno 25 scenarija autora iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine. Ovo  je već 14. godina zaredom da se u organizaciji neprofitne udruge Ars Septima, i pod vodstvom Arsen Antona Ostojića provodi natječaj koji je do prošle godine prvenstveno bio namijenjen mladim i neafirmiranim scenaristima. Od ove godine natječaj je usmjeren na scenarije koji promiču humane, društvene i obiteljske vrijednosti te koji publici prenose pozitivnu poruku.
 
Sljedeći natječaj će biti pokrenut u proljeće 2021. Sve informacije o natječaju udruge Ars Septima mogu se pronaći na mrežnim stranicama udruge.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 25.09.2020)

Tagovi: film, ars septima