obavijest

Na hrvatskom novi roman Afonsa Cruza 'Ni svi kitovi ne lete'


vrijeme: 25.09.2020.

Roman 'Ni svi kitovi ne lete' jednog od najvažnijih suvremenih portugalskih autora Afonsa Cruza, objavljen je na hrvatskom u izdanju Naklade Ljevak.

Afonso Cruz jedan je od najkreativnijih i najoriginalnijih autora književne panorame Portugala. Dosad je objavio tridesetak književnih djela, prevedenih na 20-ak svjetskih jezika, među kojima i romane "Kokoschkina lutka" (2010.), za koji je nagrađen Nagradom Europske unije za književnost 2013., te "Cvijeće" (2015.), koji mu je 2016. donio Nagradu Fernando Namora. Oba su romana objavljena na hrvatskome u izdanju Naklade Ljevak.
 
Osim kao književnik, ilustrator i redatelj animiranih filmova, Afonso Cruz djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.
 
Roman "Ni svi kitovi ne lete", objavljen u prijevodu Deana Trdaka, najavljen je kao novo remek djelo tog kompleksnog autora u kojemu nastavlja u sličnome stilu kakav je pokazao u nagrađivanim romanima "Kokoschkina lutka" i "Cvijeće", s nekima od dobro poznatih likova iz tih romana.
 
Usred Hladnog rata, CIA je osmislila plan nazvan "Ambasadori jazza". Njime se putem glazbe namjeravalo poboljšati međunarodnu percepciju Sjedinjenih Američkih Država, koja je u tom razdoblju bila osobito negativna. S druge strane Željezne zavjese organizirani su tako brojni koncerti različitih velikana jazza, s vjerom kako će preobratiti mlade ljude s istoka koji su slušali ozbiljnu glazbu, ali su imali malo dodira s drugim glazbenim žanrovima.
 
Američki jazz pijanist Erik Gould živi u Parizu 1960-ih. Genijalni glazbenik ima sinesteziju, pojavu u kojoj se podražaji primaju u području jednog osjetila, a doživljavaju u području drugoga. Glazba u toj mjeri prožima njegov život da je ne samo osjeća cijelim tijelom, već i doslovno vidi svuda oko sebe. Jedino mjerljivo s njegovom ljubavi prema glazbi ljubav je prema njegovoj ženi, Nataši, koju obožava.
 
Kad Nataša jednog dana nestane bez traga i bez oproštajne poruke, Goulda će to slomiti u toj mjeri da će jedva biti sposoban samostalno funkcionirati, kamoli se brinuti za njihovog zajedničkog sina Tristana. Na taj će način postati idealna meta za plan CIA-e…   
 
"Sve dosad rečeno moglo bi nas navesti na pomisao da je riječ o trileru, ali napeta špijunska priča samo je izlika za Cruza koji u svojem dobro poznatom poetičnom i zaigranom stilu piše roman o ljubavi, smrti, umjetnosti i samoći", stoji u najavi. (Hina)

(R.P.B., 25.09.2020)