izložba

Izložba Maje Marković u mediju billboarda


vrijeme: 24.09.2020. - 07.10.2020.
mjesto: Zagreb, Držićeva (na sjeverozapadnom dijelu križanja s Vukovarskom ulicom, na pročelju modernističkog nebodera)

Izložba Maje Marković u mediju billboarda - 'Zaostatak' prikazuje se do 7. listopada 2020. u javnom prostoru grada Zagreba, na Držićevoj aveniji.

'Na billboardu je prikazan isječak ili odlomak – iz izložbe Zaostatak interijera realizirane u Galeriji Bernardo Bernardi (30.6. – 20.8.2020.), proizašle iz boravka na rezidencijalnom programu na otoku Korčula, u organizaciji udruge siva) (zona. Ideja izložbe temelji se na ambijentalnoj sintezi i uključuje Bernardijev namještaj kao (all)ready-made, dok od snimljenih fotografija (dimenzija 330 x 40 cm) izvodim seriju foto-objekata koji mogu poslužiti kao svojevrsni model stvarnosti. Naziv izložbe Zaostatak interijera na semantičkoj i interpretacijskoj razini označava ono što je ostalo neobavljeno, ono nenapravljeno, a što je predviđeno, kao zaostatak u kretanju i vremenu, nečeg bez napretka u shvaćanju i načinu života. „Slomljene“ fotografije napuštenih i devastiranih hotelskih interijera sugeriraju prolazak kroz „muzej“ hotela nastalog prije pedesetak godina, što ga je (među)vrijeme konzerviralo.
U ovom konkretnom slučaju izvedbe u billboard formatu (nazivam ga „Zaostatak“) fotografirani se prizor aktivno uključuje u predstavu kretanja (šetnje, vožnje… odnosno zaostajanja u tim kretnjama). Lomeći fotografiju slijedim načelo svojih perspektiva koje su uvijek ravne, ali uvijek i nepravilne, poput slomljena stakla. Ili, u ovom slučaju, ogledala. I to onoga koje odražava prošlost. Ono puca na mjestu koje je nemoguće predvidjeti, ali u ravnim linijama. Fotografije su isprintane na debelom, petstogramskom papiru, koje potom presavijam pod različitim kutovima i dobivam samostojeće objekte. Pa ispada da se sadržaj fotografija u ovom slučaju naglašava upotrebom teksta, koji po principu rječnika objašnjava semantičko značenje same riječi „zaostatak“ i etimologije te riječi, a grafički podsjećaju na pojavnost kolumne na stranicama rječnika.
No, zaustavljeno vrijeme nije predstavljeno plošno, sadržajem fotografije, nego se na tom sadržaju, odnosno na nosaču te vizualne poruke fizički interveniralo, naknadno mu se dodao volumen, čime se sugerira njegovo prostorno postojanje. A u prenesenom smislu obilježava trajanje u kojem je taj sadržaj živio. Intermedijalna instalacija otvara ne samo novi pogled na ostavštinu modernizma, već i na složenost ljudsko-prostornih odnosa unutar uslužne industrije turizma, koja se upravo u ovo post-pandemijsko doba rekonfigurira na načine koje tek trebamo pojmiti.' ( Maja Marković )

Izložba je dio programa Ploha/Površina 6. Autorica programa je Silva Kalčić.

(D.H.F., 25.09.2020)

Tagovi: maja marković