izložba, predavanje, tribina

Stručno predavanje i prigodna izložba svjetiljki iz Osijeka i okolice


vrijeme: 26.09.2020.

Sedeco festival prezentira secesijsku i art deco kulturu grada Osijeka i to kroz kulturne stilove u svim njihovim oblicima: arhitekturi, glazbi, filmu, dizajnu, modi, plesu, hrani, piću. Cilj je organizatora očuvanje tradicijskih kulturnih hrvatskih vrednota grada Osijeka iz navedenih razdoblja.

Udruga "Svjetlost Fenjera" i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u subotu, 26. rujna 2020. godine, s početkom u 11.00 sati, u prostoru Studijske čitaonice i izložbenom holu ispred, organiziraju stručno predavanje i prigodnu izložbu svjetiljki iz Osijeka i okolice:
  • Predavanja "Razvoj svjetiljki od Rimske Murse do elektrifikacije" i "Rasvjeta u Osijeku od 1850. – 1950. g. : noćni društveni život Osječanâ u javnim objektima gostionice, kina, kavane, bludilišta : javna rasvjeta i rasvjeta u domaćinstvima : proizvođači i trgovci lampama", Stjepan Kadović, mag. oec.
  • Predavanje "Nastanak i proizvodnja fenjera u svijetu i na području Republike Hrvatske", Miroslav Kern, prof.
  • Prigodna izložba petrolejskih lampi i fenjera iz vremena secesije. Izložba će trajati dva tjedna od otvaranja.
Stručno vodstvo kroz Izložbu održavat će se petkom u 18.00 sati i subotom u 10.00 ili po dogovoru.
Predavanja i otvorenje izložbe bit će održani uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog COVID-19 pandemije uz ograničenje broja prisutnih srazmjerno veličini prostora na 10 posjetitelja. U slučaju većeg interesa, predavanje će biti ponovljeno u drugom terminu.

https://www.facebook.com/events/1033995813724137/

(D.H.F., 25.09.2020)