obavijest

Angelus! - finissage izložbe


vrijeme: 24.09.2020.

MLU Osijek poziva na finissage izložbe 'Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća Muzeja likovnih umjetnosti' u četvrtak, 24. rujna, u 19:00 sati, kada će kustos izložbe Ivan Roth održati stručno vodstvo za sve posjetitelje. 

Muzej likovnih umjetnosti 2. srpnja 2020. godine otvorio je izložbu Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća Muzeja likovnih umjetnosti. Muzejska građa sakralne tematike Muzeja likovnih umjetnosti dosad je nekoliko puta problematizirana i prezentirana, većinski kao cjelina unutar šireg konteksta, a kao samostalna tema izložbi svega dva puta. Prvi puta, kada je prikazana u kontekstu sakralne umjetnosti XVIII. stoljeća na području čitave Slavonije 1971. godine i drugi puta 2003. godine kada je održana prigodna izložba povodom dolaska pape Ivana Pavla II. u Osijek.  Izložba Angelus! ima za svrhu prezentaciju dijela fundusa Muzeja likovnih umjetnosti u krajnjem cilju pripreme za novi Stalni postav muzeja kao druga po redu izložba u seriji, nakon Autoportreta iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, izložbe otvorene u svibnju ove godine. Konkretno, izložba Angelus! je koncentrirana na djela sakralne tematike dviju muzejskih zbirki, Zbirke slikarstva XVIII. i XIX. stoljeća te Zbirke crteža i grafika XVIII. i XIX. stoljeća.

Izložbom je, osim prezentacijom bogate i zanimljive građe, problematizirana uloga djela sakralne tematike u muzejskom okruženju te načini i mogućnosti njihove prezentacije u tom kontekstu. Ulaskom u muzej rijetko promišljamo o primarnoj namjeni nekog umjetničkog djela, tko su mu bili vlasnici, gdje je izvorno stajalo i kako je korišteno. Specifičan karakter djela sakralne umjetnosti nameće da se promišlja upravo o tome jer, iako muzej nije mjesto molitve, sveta slika svakako jest i, bez obzira na svoj sadašnji muzejski karakter, nikada nije izgubila sakralni, svoju svetost – ona nastavlja živjeti u njoj u novom kontekstu. Upravo takav stav je vrlo nov u muzejskoj struci, a ukratko iznesena problematika svetosti muzejske slike vrlo aktualna na svjetskoj razini. (...)

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/2783940185187275/

(D.H.F., 22.09.2020)