obavijest

'Trešnjevka – prostor i ljudi' – nova publikacija MGZ-a


vrijeme: 16.09.2020.
mjesto: Zagreb

Muzej grada Zagreba izdao je novu publikaciju, knjigu /katalog izložbe 'Trešnjevka – prostor i ljudi', u sklopu projekta 'Zagrebački kvartovi'.

Projekt je započeo 2009. godine. Nakon Trnskog (2009.-2010.), Dubrave (2011.-2012.) i Maksimira (2013.-2014.), u četvrtoj dionici projekta (2017.-2020.) istraživali smo i studijskim izložbama predstavili Trešnjevku, a potom Trnje.
 
Proteklih desetak godina naš je pristup istraživanju zagrebačkih kvartova postao prepoznatljiv. Ulične izložbe najavljuju pojedinu dionicu projekta, preko njih stupamo u kontakt s građanima od kojih prikupljamo svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim istražujemo povijesne izvore. Prikupljenu građu, zajedno s građom iz baštinskih institucija - prije svega iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba - objedinjujemo na studijskim izložbama.
 
Teme zastupljene na studijskoj izložbi Trešnjevka - prostor i ljudi, postavljenoj potkraj 2017. u Muzeju grada Zagreba, dodatno smo istražili te ih objedinili u istoimenoj publikaciji. Pet autorskih tekstova daje pogled na urbanistički i arhitektonski razvoj Trešnjevke, na procese modernizacije, društveni život te na svakodnevicu.  
 
Knjigu / katalog studijske izložbe Trešnjevka - prostor i ljudi možete kupiti u Muzeju grada Zagreba po cijeni od 100 kuna.
 
Voditelj projekta:
Kristian Strukić
 
Urednici publikacije:
Kristian Strukić, Goran Arčabić
 
Autori tekstova publikacije:
Tomislav Anić, Goran Arčabić, Ivan Mlinar, Kristian Strukić, Marko Zubak.
 
Dizajn publikacije: Igor Kuduz

(R.P.B., 16.09.2020)

Tagovi: mgz, novo izdanje