izložba

Otvorena retrospektivna izložba Damira Mataušića u Modernoj galeriji


vrijeme: 15.09.2020. - 25.10.2020.
mjesto: Zagreb

Izložba 'Damir Mataušić: Kritička retrospektiva, 1974. – 2020.', umjetnika s više od četiri desetljeća uspješnog kiparskog stvaralaštva otvorena je u okviru konferencije za medije u utorak, 15. rujna, u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Kao izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl otvorio je izložbu te istaknuo kvalitetu dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja Damira Mataušića koje je rezultiralo bogatim, prepoznatljivim i raznovrsnim opusom djela. Govoreći o ranjivosti kulturnog sektora u okolnostima pandemije koronavirusa državni je tajnik istaknuo kako su upravo krizna vremena pokazala koliko su umjetnost i kultura važni društvu.
 
Okupljenima su se obratili autorica izložbe i kataloga Tatijana Gareljić, ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi kao i sam umjetnik Damir Mataušić koji je istaknuo kako je iznimno sretan jer su njegovi radovi dio svakodnevnice – nose se, dodjeljuju i uz njih se moli.
 
Izložbom su predstavljena djela nastala u razdoblju od 1974. do 2020. godine, kao presjek velikog kiparskog opusa toga umjetnika koji je stvarao u više kiparskih disciplina: kako medalje, kovanice, svečane lance i počasnice tako i malu plastiku, reljefe te monumentalnu javnu spomeničku skulpturu.

Kritička retrospektiva suvremenog hrvatskog kipara i medaljera koja se u Modernoj galeriji može razgledati do 25. listopada prezentirana je na prvom katu Vranyczanyjeve palače, a obuhvaća više od dvjesto ostvarenja Damira Mataušića. Riječ je najvećim dijelom o djelima u vlasništvu umjetnika, radovima iz zbirke Moderne galerije, ali i iz drugih hrvatskih muzejsko - galerijskih i javnih institucija te privatnih vlasnika. 

Uz izložbu je otisnut bogato ilustriran dvojezični katalog s uvodnikom Branka Franceschija, ravnatelja Moderne galerije i tekstom Tatijane Gareljić, muzejske savjetnice MG i autorice izložbe.


(R.P.B., 15.09.2020)