izložba

'Magna mater' - novi prozor u prošlost


vrijeme: 15.09.2020. - 26.01.2021.
mjesto: Pula

Od 15. rujna u Carrarinoj 4, Pula, možete razgledati novi 'Prozor u prošlost' Arheološkog muzeja Istre pod nazivom 'Magna mater'. Izložba je popraćena katalogom, a moći će se pogledati do 26. siječnja 2021.!

Magna mater ili Velika Božica Majka božanstvo je povezano s kultom plodnosti, davateljica je života, simbol plodnosti i blagostanja koje donosi sjedilački način života, odnosno razvoj poljoprivrede u mlađem kamenom dobu - neolitiku.
 
U Pupićinoj peći, na zapadnim padinama Učke, 2001. godine pronađena je antropomorfna figurica kojoj su sačuvane samo noge i donji dio trupa. Ona je posebno zanimljiva, jer dok su u kontinentalnoj Hrvatskoj antropomorfne neolitičke figurice dosta brojne, na našoj obali su malobrojne, a ova je za sada jedina iz Istre.
 
Pitanja funkcije i značenja neolitičkih figurica intrigiraju znanstvenike od prvih pronalazaka do danas. Različiti konteksti u kojima su pronađene također ne olakšavaju shvaćanja njihove uloge u neolitičkim zajednicama.  Da li je riječ o nekoj vrsti nakita, bez posebnog simboličnog značenja ili je riječ o predmetima koji su povezani s rađanjem ili plodnošću?
 
Autorica izložbe je viša kustosica Maja Čuka.

(R.P.B., 15.09.2020)