radionica, kolonija

38. generacija Škole glume Ri Teatra - upisi


vrijeme: 13.09.2020. - 27.09.2020.
mjesto: Rijeka; Kulturni centar Kalvarija, Kalvarija 8

Ri Teatar organizira 38. Školu glume za uzrast iznad 17 godina koja će se odvijati u Kulturnom centru Kalvarija. Upisi su nedjeljom, i to 13., 20. i 27. rujna 2020. u 17 sati u Kulturnom centru Kalvarija, Kalvarija 8, Rijeka.

Škola će trajati 4 mjeseca, od listopada 2020. do siječnja 2021., te će se održavati subotom i nedjeljom, a povremeno i radnim danom (prema dogovoru). Početak je predviđen za 3. listopada 2020., a diplomska predstava će biti izvedena sredinom siječnja 2021.
 
U ovih 36 generacija, školu glume Ri Teatra završilo je 472 polaznika od 17 do 59 godina. Trenutno je njih preko 30 u profesionalnim vodama, što na raznim akademijama, što već kao zaposleni glumci u raznim kazalištima. Kao gosti vikend radionica sudjelovali su poznati i priznati glumci, redatelji, koreografi, scenografi (npr. Vili Matula, Špiro Guberina, Nina Kleflin, Anastazija Balaž, David Petrović, Jadran Grubišić itd…), a kao diplomske predstave igrani su tekstovi hrvatskih i europskih pisaca, te su dramaturški obrađena i izvođena djela poput “Leteći circus Monty Pythona”, “Iz života kukaca” braće Čapek, “Nevidljivi gradovi” Itala Calvina, “Vodič kroz galaksiju za autostopere” D. Adamsa, “Kazališni sat” Jasena Boke, “Stilske vježbe” R. Queneuea itd……
 
38. škola glume Ri Teatra će biti organizirana u obliku vikend radionica koje će voditi profesionalni glumci, redatelji…., a u koordinaciji glumca i redatelja Ri Teatra Bojana Lakoša i asistenciju mladih glumaca iz 36. generacije. Primjereno dobi i iskustvu, polaznici škole glume kroz igru i razne zanimljive i atraktivne oblike uglavnom individualnog dramskog rada, svladavaju specifične zadatke vezane uz samu prirodu dramskog stvaralaštva i kazališnog medija, ali i opće odgojno-obrazovne zadatke koji pridonose osobnom razvoju i stjecanju kulturnih navika. Ostvarivanjem prvih, polaznicima osiguravamo temeljitu pripremu i provjeru sposobnosti za eventualni studij glume, režije, dramaturgije, teatrologije i slično. Ostvarivanjem drugih, polaznike pripremamo za skladan život u društvu te za suvremenu i kulturnu javnu komunikaciju u medijskoj civilizaciji koja sve više inzistira na osobnosti i individualnosti javnog nastupa.
 
Nakon završene škole glume svi zainteresirani će dobiti priliku nastaviti rad u predstavama Ri Teatra ili nastaviti pripremu za upis na Akademije Dramskih Umjetnosti.
 
Upisi nisu audicija i nije potrebno pripremiti ništa, a o detaljima, točnim terminima i svemu ostalome će se saznati upravo tada, na samim upisima!

(R.P.B., 09.09.2020)