izložba

Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj


vrijeme: 04.09.2020. - 05.10.2020.
mjesto: Rijeka

Izložbom 'Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj' Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja nove akvizicije novoosnovane Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana. Izložba će se moći razgledati do 5. listopada 2020.

Izložba će zbog epidemioloških razloga biti predstavljena samo medijima, a javnosti prijenosom uživo: 4. rujna 2020. u 12 sati na poveznici https://www.facebook.com/ppmhp/
 
Osnivanjem Građanskog muzejskog vijeća (GMV) u siječnju 2019. godine, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja prvi je u Hrvatskoj implementirao praksu sudioničkog upravljanja u muzejima. Osnivanjem GMV-a započeo je s procesom demokratizacije, intenzivirao je svoju prilagodbu potrebama zajednice, a i prikupljačkoj djelatnosti počeo je pristupati na drugačiji način. Javnim pozivom građanima Kako želimo da nas buduće generacije pamte? odlučio je s građanima podijeliti odgovornost odabira baštine vrijedne čuvanja u muzejima.
 
Građani su bili pozvani predlagati predmete koji su u skladu s UNESCO-ovim i ICOM-ovim preporukama  o potrebi zaštite, ne samo materijalne, već i nematerijalne baštine u muzejima. Zamolili smo naše sugrađane da fotografijom, video/audio snimkom ili zapisom, dokumentiraju neki fragment nematerijalne baštine iz vlastita okruženja – običaj, vještinu, pjesmu, ples, ritual, pojavu, vjerovanje, znanje ili sjećanje. Tako su se građani aktivno uključili u proces pretvorbe svekolike pojavnosti duhovnog stvaralaštva u nove muzejske predmete koji se čuvaju za budućnost.
 
Putem digitalne platforme Muzeja građani su predložili ukupno 11 predmeta koje su podržali s ukupno 166 glasova. Pet prijedloga s najviše glasova je odabrano.
 
Muzej će svake godine ponoviti Javni poziv te zajedno s građanima stvarati prvu Civilnu muzejsku zbirku u Hrvatskoj.

(R.P.B., 03.09.2020)

Tagovi: izložba, muzej