izložba

Monografska izložba Ence Kovačević


vrijeme: 14.08.2020. - 16.09.2020.
mjesto: Muzej Staroga Grada, Stari Grad na Hvaru

U petak, 14. kolovoza 2020., u 21 sat, u Muzeju Staroga Grada otvara se monografska izložba slikarice Ence Kovačević. Na izložbi, koja će trajati do 16. rujna, moći će se razgledati ukupno četrdeset tri rada različitih formata.

Enca Kovačević rođena je u Splitu 1953. godine, u obitelji otočnih korijena. Nakon završene osnovne škole upisuje se na splitsku Školu primijenjene umjetnosti. Studij slikarstva nastavlja u rodnom gradu, na Pedagoškoj akademiji, u klasi profesora Ante Kaštelančića, gdje je diplomirala 1976. godine. U članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Split primljena je 1980. godine. U svom prvom samostalnom nastupu izložila je dvadesetak uljanih slika i aktova koji kao da su bojom i čvrstinom izrasli iz oporog mediteranskog tla. Već tada slikarica se predstavila osebujnim rukopisom asocijativnog naboja što je posvjedočila u svim dosadašnjim izložbama.

Potraga za vlastitim likovnim izrazom ubrzo je dovodi do vrlo individualizirane palete i specifične lirske figuracije s elementima apstrakcije. Slikarica najčešće koristi ulje na drvenoj podlozi, a krajolici, podmorje, žene u dalmatinskim nošnjama i aktovi njezini su glavni motivi. U novijim radovima koncentrira se na studije nagog ženskog tijela, a tehniku kitovanja drvene podloge na koju potom nanosi boju kistovima i češljevima, razvija do razine koja doseže impresivan odnos reljefne podloge i vrlo fine gradacije pastelne palete. (Vesna Bulić Baketić)

Radove je odabrala Biserka Rauter Plančić, dok je kustosica izložbe Vesna Bulić Baketić.
Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Staroga Grada, a biti će otvorena do 16. rujna 2020.

https://msg.hr/


(D.H.F., 11.08.2020)