festival

Piano Loop festival od 16. do 20. kolovoza u Podrumima Dioklecijanove palače


vrijeme: 16.08.2020. - 20.08.2020.
mjesto: Split, Dioklecijanovi podrumi

Sedmi Piano Loop festival u znaku je hrvatskih pijanista, a održat će se od 16. do 20. kolovoza u Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, priopćili su u ponedjeljak organizatori festivala.

Festival organiziraju Udruga Piano u partnerstvu s Muzejom grada Splita i Glazbenom školom Josipa Hatzea, a nastupaju istaknuti pijanisti različitih naraštaja, od Ivana Krpana, preko Martine Filjak i Gorana Filipeca do Kemala Gekića.

Festival otvara već tradicionalni pijanistički maraton Piano 24 na kojem će posjetitelji, uz slobodan ulaz, tijekom cijeloga dana moći poslušati neke od najperspektivnijih mladih glazbenika, poput Mije Pečnik, Arsena Dalibaltayana, Barbare Cvitanović te Ivana Petrovića-Poljaka.

Prvi recital, 17. kolovoza, održat će nagrađivani pijanist Ivan Krpan, koji će izvesti djela J. S. Bacha, B. Berse i F. Liszta.

Virtuozna pjesnikinja klavira Martina Filjak 18. kolovoza recital otvara djelima J. Haydna i J. S. Bacha F. Liszta.

Opus Franza Liszta je i u recitalu Gorana Filipeca, pijanista poznatog po visoko virtuoznim te izuzetnim interpretacijama djela mađarskog skladatelja kojeg promovira te njeguje i u sklopu Ženevskog društva Franz Liszt, čiji je predsjednik te jedan od osnivača.

Festival tradicionalno zatvara Kemal Gekić recitalom 20. kolovoza, kojim će obilježiti 250. godišnjicu rođenja jednog od najpoznatijih i najizvođenijih skladatelja Ludwiga van Beethovena, izvedbom najljepših sonata iz njegova opusa: Mjesečeve sonate, Appassionate i Waldstein.

Kao posebno iznenađenje za publiku Gekić je pripremio i jednu autorsku skladbu, koju će praizvesti upravo na splitskom koncertu. 

U sklopu festivala i ove godine održavaju se pijanistički seminari, pa će tijekom sedam dana u okviru Piano Loop akademije seminare održati Grigory Gruzman, Andreas Frölich i Kemal Gekić.

Naslanjajući se na program Piano Loop festivala, ističu organizatori, ovogodišnji pijanistički maraton daje priliku najperspektivnijim mladim hrvatskim pijanistima, koji u općoj oskudici javnih nastupa izazvanoj epidemijom koronavirusa vape za publikom.

Sedmi Piano loop festival održava se uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture. Ulaznice su u prodaji na svim prodajnim mjestima Adriaticketa, a u skladu s novim epidemiološkim mjerama broj posjetitelja je ograničen. (Hina)

(D.H.F., 03.08.2020)