izložba

Izložba radova Nives Kavurić - Kurtović u Muzeju grada Kaštela


vrijeme: 30.07.2020. - 27.09.2020.
mjesto: Muzej grada Kaštela, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić

U kaštelu Vitturi Muzej grada Kaštela predstavit će izložbu radova jedne od najvećih hrvatskih slikarica, Nives Kavurić - Kurtović (1938. – 2016.). Izložba nosi naziv "Iz mraka ozarenosti - udahni, nadahni", a bit će postavljena od 30. srpnja do 27. rujna 2020.

Kaštelanska publika će po drugi puta moći vidjeti samostalnu izložbu ove velike slikarice. Prvi put bilo je to kada su izloženi njezini portreti malih formata u tehnici ulja na dasci na izložbi  „Šarm nesavršenosti“ 1999. godine koju je priredila Galerija Brešan u suradnji s Muzejom grada Kaštela u Kuli Ćipiko u Kaštel Novome.   

Izložba Iz mraka ozarenosti - udahni, nadahni, djelomično sažima moduse i etape Nivesinog  stvralaštva  od 1966. do 2009./ 2010. Izloženo će biti  27 djela velikih formata. Najstarije izložene slike nastale su nakon "mračne faze", u drugoj polovini 60 –ih i u 70 –im godinama 20. stoljeća kada kolorit postupno oživljuje, svjetlo rasvjetljava  sliku a crtež se afirmira. Druga cjelina, možda i najpoznatija među širom publikom platnene su prostirke koje su nastajale tijekom gotovo dvaju desetljeća. One u svojoj formi sadrže obredne i arhaične asocijacije, a sadržajno to su uvijek univerzalna i osobna značenja, slojevita, rafinirana i zagonetna. Treću cjelinu izložbe čini nekoliko slika intenzivne kromatike i gestualnosti nastalih između 2005. - 2009./10. To su njezine posljednje slike. Zadnjih se godina života posvetila crtežu. Nacrtala je stotine crno-bijelih crteža koji pogađaju intenzitetom koji je jedva moguće podnijeti (Željka Čorak)….

Izložba naglašava i literarno-poetsku sastavnicu Nivesina slikarstva, a njezine misli o vlastitoj likovnosti provlače se pratećim katalogom kao dodana vrijednost poznavanju i razumijevanju njezinih djela.
Katalog je trojezičan i sadrži 64 stranice, a grafički vizual  povjeren je  dvojcu Kazinoti & Komenda. Autori fotografija su Karim Kurtović i Goran Vranić.  

Kustosica izložbe je Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica.
(D.H.F., 30.07.2020)