izložba

Izložba Elvisa Bertona u rapskoj Galeriji Pik


vrijeme: 31.07.2020. - 31.08.2020.
mjesto: Rab, Galerija Pik

U okviru Rapskog likovnog ljeta, muzejsko-galerijska djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Rab, 31. srpnja, u 21 sat, u rapskoj Galeriji Pik priređuje samostalnu izložbu Elvisa Bertona „20 za 20“ kojom pazinski likovni umjetnik obilježava dvadeset godina umjetničkog djelovanja. 

Kustosica izložbe Sabrine Žigo izabrala je dvadeset radova iz svih faza njegovog stvaralaštva, uključujući slike, skulpture i zidne objekte.

Mini retrospektivom u rapskoj Galeriji Pik, Elvis Berton predstavlja respektabilna dva desetljeća prisustva na hrvatskoj i inozemnoj izlagačkoj sceni. Jubilej koji ga je zadesio u jeku globalne pandemije i krajnjih, egzistencijalnih izazova, obilježava dosljedno sebi, okolnostima i vremenu unatoč. Izloženo je dvadeset radova iz ciklusa koje je realizirao tijekom dva stvaralačka desetljeća, od Biljaka koje se referiraju na prvu izložbu u pazinskom gradskom muzeju, do recentnog Omnibusa. Radovi pregledno otkrivaju stalni repertoar Bertonovog likovnog govora, Istru kao neiscrpnu inspiraciju, crtež kao polazište strukture i okosnicu ikonike, plošni tretman i lokalni kolorit zavičajnog podneblja. Ovaj brzi pogled unatrag ne može obuhvatiti sve što Elvis Berton stvara i pritom komunicira, a u postavu su neminovno izostavljene velike prostorno-plastičke cjeline (skulpture, instalacije, objekti) koje estetikom i ukusom  korespondiraju sa suvremenošću. Propulzivan stvaralački impuls realizirao se u različitim vidovima vizualnog i medijskog iskaza, posljednjih godina u ateljeu  izoliranog ambijenta istarskog ladanja, što ga nije udaljilo od tijeka aktualnih umjetničkih praksi nego, naprotiv, djelotvorno izoštrilo fokus na vlastiti poziv. Po vlastitim se riječima sasvim slučajno našao u umjetnosti (E. Berton), a već samom grafijom potpisa nalik dječjem, svojim signumom, otpočetka sugestivno konotira našem dobu potreban etos i vedrinu.  -  Sabrina Žigo

Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.
(D.H.F., 28.07.2020)

Tagovi: elvis berton