najave

Kampanja #ugasiislušaj - ususret Jelsa Art Biennialu 2021


vrijeme: 06.08.2020. - 22.08.2020.
mjesto: Jelsa, Hvar

Kampanja podizanja svijesti o morskoj bioraznolikosti i utjecaju buke na morska staništa - #ugasiislušaj #switchoffandlisten - provodi se tijekom kolovoza 2020. u Jelsi na Hvaru, pod vodstvom portugalske umjetnice Francisce Rocha Gonçalves, u suradnji s lokalnim organizacijama i inicijativama.
 
Iako suočeni s velikom  neizvjesnošću, tijekom pandemije COVID-19 imali smo priliku uvidjeti dobrobiti koje smanjena ljudska aktivnost ima za biljni i životinjski svijet. Može li ova spoznaja umanjiti našu nesigurnost i odgovoriti na neka pitanja koja se tiču „novog normalnog“? Može li usporavanje, utišavanje i osluškivanje postati dio nove prakse u kojoj vodimo više računa o prirodi, istovremeno doprinoseći dobrobiti zajednice?
 
Istraživanje Francisce Roche Gonçalves vezano je uz opsežniji projekt Ocean Soundscape Awareness, kojeg je umjetnica pokrenula 2019. godine s timom istraživača i umjetnika, s ciljem mapiranja područja iznimne bioraznolikosti i osvještavanja zajednice o njihovom značaju: „Vjerujem da je važno stvarati umjetnost koja prenosi poruku, u ovom slučaju, putem istraživanja zvučnih krajolika mora. Namjera mi je da njihovim razotkrivanjem i razvojem prakse slušanja, ojačamo emocionalnu vezu između publike i okoliša.“Francisca Rocha Goncalves
 
Kampanja #ugasiislušaj sastoji se od niza edukativno-umjetničkih aktivnosti:
 
- Ciklus radionicaslušanja i snimanja podmorja od 6.-12.8.2020 organiziranih u suradnji s udrugom Lantina. Zbog preventivnih mjera vezanih za COVID-19, preporučujemo da se prijavljujete grupno. Optimalan broj sudionika po brodu je 5. Radionice su besplatne, broj mjesta je ograničen. Prijave na: karmen@lab852.com.
 
- Ciklus kreativno-edukativnih radionica za djecu od 6.-14.8.2020. u suradnji s udrugom Kružok i Veslačkim klubom Jelsa gdje će se djeca pod vodstvom umjetnika upoznati s načinima na koje zvuk može promijeniti stanje vode. Radionice su besplatne. Provode se na otvorenom. Program se odvija u sklopu projekta Tragovi otoka. Prijave na: marija@lab852.com.
 
- Umjetnička  instalacija / performansu javnom prostoru koji će nastati kao kulminacija aktivnosti i uključivanja publike i zajednice u proces.
 
Francisca Rocha Goncalves je suosnivačica umjetničkog kolektiva Openfield Creative Lab.

Više informacija na: https://www.lab852.com/blog/
 
Stranice događaja:
https://www.facebook.com/events/3183512485041037/,
https://www.facebook.com/events/641128509830729/

 
Produkcija: Lab852, u okviru projekta Magic Carpets.

*
https://www.facebook.com/jabiennial/

(D.H.F., 24.07.2020)