obavijest

Predstavljanje Vodiča kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina GMV


vrijeme: 29.07.2020.
mjesto: Varaždin, palača Sermage, Trg M. Stančića 3

U sklopu 'Srijede u Muzeju' 29. srpnja u palači Sermage predstavlja se Vodič kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin. Vodič je objavljen u prosincu 2019. godine, u povodu 80. obljetnice osnutka prve galerije u Varaždinu pod nazivom Moderna galerija hrvatske umjetnosti. 

Galerija je od samog početka djelovala u okviru Gradskog muzeja Varaždin, i to najprije u Kuli stražarnici, u kojoj je bila smještena od 1939. do 1947. godine, kada je preseljena u reprezentativan prostor u palači Sermage u kojoj se i danas nalazi. Tijekom djelovanja naziv toga muzejskoga odjela nekoliko se puta mijenjao, a od nedavno je na prijedlog ravnatelja GMV-a mr. Ivana Meseka i odlukom Upravnog vijeća GMV-a i osnivača GMV-a Grada Varaždina od Galerije starih i novih majstora preimenovana u Galeriju umjetnina GMV-a.  U galerijskom fundusu GMV-a čuva se više od 7000 umjetnina, raspoređenih u nekoliko zbirki, od kojih su oblikovana i dva stalna postava s djelima starih majstora  te hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, koji se izmjenjuju u izložbenom prostoru na katu palače. 
S obzirom na to da je Stalni postav starih majstora, koji je u reinterpretiranom izdanju ponovno otvoren 1994. godine nakon obnove izložbenog prostora, u međuvremenu dopunjen novim djelima, tiskan je i novi popratni vodič. Na 222 stranice u vodiču je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa, s kratkim povijesnim pregledom razvoja Galerije te fotografijama i kataloškim popisom stotinjak djela iz stalnog postava nastalih u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, koji se temelji na dugogodišnjim istraživanjima, posebno kod atribucija autorstva i slikarskih škola.
U predstavljanju vodiča, uz ravnatelja GMV-a mr. Ivana Meseka i autoricu, višu kustosicu u GMV-u Elizabetu Igrec, sudjeluju: Maja Kocijan, viša stručna savjetnica i ravnateljica Muzejskoga dokumentacijskog centra, mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara, te Mirjana Dučakijević, umirovljena muzejska savjetnica i dugogodišnja voditeljica zbirki Galerije GMV-a. 
Program počinje u 19 sati.

https://www.facebook.com/GMVarazdin/


(D.H.F., 24.07.2020)