izložba

Maja Marković: Zaostatak interijera


vrijeme: 30.06.2020. - 30.07.2020.
mjesto: Galerija Bernardo Bernardi, POU Zagreb

Izložba Maje Marković 'Zaostatak interijera' održava se od 30. lipnja do 30. srpnja 2020. u Galeriji Bernardo Bernardi, Zagreb.

(...) 'U postavu izložbe "Zaostatak interijera" koja je proizašla iz njenog vizualnog istraživanja zatečenog stanja Bernardijevih korčulanskih interijera, Maji Marković galerija "Bernardo Bernardi" služi kao svojevrsni ready made, obzirom da je smještena u dio zgrade Radničkog narodnog sveučilišta "Moša Pijade" za koju je Bernardi oblikovao ikonički interijer i opremu (1957.-1961). Postojeći mobilijar RANS-a "Moša Pijade" tako dobiva novu upotrebnu, prostornu i značenjsku konfiguraciju u kojoj su korištene i krhotine posuđa koje je umjetnica pronalazila u zapuštenim dijelovima Bernardijevih korčulanskih interijera. Središnji dio instalacije su ispisi fotografija koji su transformirani u trodimenzionalne oblike čime je originalno fotografsko kadriranje prevedeno u skulpturalni medij.
Intermedijalna instalacija Maje Marković otvara ne samo novu perspektivu na ostavštinu Bernarda Bernardija, već i na složenost ljudsko-prostornih odnosa unutar uslužne industrije turizma, koja se upravo u ovo post-pandemijsko doba rekonfigurira na načine koje tek trebamo pojmiti.'

Kustosi Darko Fritz i Sonja Leboš (Siva zona)
 
Opširnije:
http://sivazona.hr/events/zaostatak-interijera

(D.H.F., 30.06.2020)

Tagovi: Maja Marković