" />
predstava

Premijera plesne predstave 'Krupni kadrovi'


vrijeme: 26.06.2020. 20 h
mjesto: Zagreb; MSU, dvorana Gorgona

Premijera predstave 'Krupni kadrovi' DIVERT / IMRC inkluzivnog plesnog kolektiva i Silvije Marchig će se održati 26. lipnja, u 20 sati, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Reprizna izvedba na programu je 28. lipnja u 18 sati, a sve u sklopu ANTISEZONE 20.

 

Osim autorice Silvije Marchig Krupne kadrove izvode Lada Bonacci i Marina Bura, autorski tim čine novomedijski umjetnici Tara Ivanišević i Jason Mulhausen, glazbeni suradnik Luka Gamulin i kostimografkinja Tea Kantoci, a umjetnička voditeljica DIVERT/IMRC je Iva Nerina Sibila.

 

'Krupni kadrovi' finalna su faza projekta Otklon/ožiljak: preuzimanje  realiziranog koprodukcijskom linijom  Creative Crossroads europskog projekta  Life Long Burning (LLB) – Towards a sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe su-financiranog programom Kreativna Europa.  Koprodukcijski partneri su Plesni centar TALA, Zagreb, Uferstudios Berlin, Workshop Foundation, Budimpešta / Nacionalni  kulturni fond (NKA) Mađarske. Projekt je financijski podržan od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba. 

 

O predstavi:

 

Krupni kadrovi izvedba su koja se igra:

pogledima na tri ženska tijela na pozornici,

pogledima na ono što prepoznajemo,

pogledima na ono što zovemo stvarnost,

pogledima na blisko živo biće,

pogledima na estetske normative,

pogledima na egzotično drugo,

pogledima na to što neposredno jest,

pogledima u prošlost i budućnost,

pogledima na ono što izmiče interpretaciji,

pogledima na onu koja me gleda / onoga koji me gleda.

 

Uzvraćamo pogled i pokušavamo razapeti našu izvedbu, parafrazirajući Peggy Phelan, kao klimavi most preopterećen težinom i usidren s jedne strane u korporealnom, u tijelu sada i ovdje, a s druge strane te kovitlajuće izvedbene bujice u psihološkom i intimnom iskustvu onoga što se utjelovljuje.

Krupni kadrovi iz naslova preslikavaju se u metodologiju, u pogled koji dolazi toliko blizu da viri u intimu, a pri tom pristaje na to da mu izmiče cjelina, naracija, objašnjenje zašto smo ovdje, kao i cilj prema kojem idemo.

Krupni kadrovi izlažu naše žudnje i zanose bez potrebe za interpretacijom koja bi stvorila neku razumljivu i novu stvarnost te ih puštaju da plutaju u pogledu gledatelja nesputani značenjem.

Afirmirajući apstraktnost cjeline tijela, prostora, zvuka i odnosa, ovo je plesna predstava koja u nekim elementima koketira s mogućim značenjima i interpretacijama, dosljedno nas vraćajući u stvarnost tijela; kože, disanja i pokreta, u duboku, iskonsku stvarnost u kojoj život i krhkost/smrtnost znače isto, jedno su.

 

DIVERT/IMRC profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom, a od 2020. djeluje samostalno. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostujemo po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB - Uferstudios Berlin, Lazareti - Dubrovnik). Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Umjetnička voditeljica je Iva Nerina Sibila, a edukacijske programe vodi Helvecia Tomić.

 

Nagrade: Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju izvedbu Slađanu Livnjaku (2016), Nagrada „Vjetar“ za istraživačke dosege Pulskog festivala alternativnog kazališta PUF za predstavu Leima (2019).

 

(R.P.B., 23.06.2020)