najave

U pripremi: Kazališna galerija 'Zajc'Kazališna galerija 'Zajc' bit će izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština, a projekt će se realizirati u fazama. Rezultati prve faze odnosno prvi postav moći će se razgledati već tijekom ljetnih mjeseci,  a izložit će važne dokumente, fotografije i predmete iz kazališnih radionica poput kostima, vlasulja, rekvizita  te ponuditi zanimljiv i edukativan uvid u bogato naslijeđe i užurbanu svakodnevicu riječkog Kazališta.

U kasnijim fazama planirana je modernizacija galerije i digitalno opremanje izložbe, koje je prijavljeno na natječaj Kreativne Europe, a Kazališna galerija „Zajc“ bit će potom izložbeni prostor u kojem će se izložiti kazališna baština na interaktivan način, koristeći nove tehnologije i audiovizualne materijale. Kazališna publika imat će važnu ulogu u stvaranju ove izložbe jer će njihova osobna iskustva i uspomene, kroz digitalne priče, unijeti novu dimenziju interakcije grada i njegova kazališta.
Izložba će, osim priče o tome kako je kazalište nastalo i tko je zaslužan za rad kazališta tijekom proteklih desetljeća, prikazati i različite “priče iza pozornice” odnodno uvid u kreativne procese koji prethode predstavama ili ih prate: radu kazališnih radionica, tehnike, izrade kostima, scenografije, osmišljavanju svjetla, pokreta...
 
Kazališna galerija, svojevrsni mali kazališni muzej, bit će smještena na posebno zanimljivom mjestu: oživjet ćemo i urediti prostore kazališta koji trenutno nisu dostupni publici ili se ona njima rijetko kreće: paralelno stubište do galerije koje je već neko vrijeme zatvoreno za publiku, ali i prostori na vrhu kazališne zgrade – ispred ulaza u galeriju te sama galerija (kazališni balkon) koju ćemo preurediti tako da se s nje, kao svojevrsnog kazališnog “vidikovca”,  idealnog mjesta mogu vidjeti iznimna umjetnička djela koja nas izdvajaju na svjetskoj umjetničkoj karti: originalne stropne slike Gustava Klimta te njegova brata Ernsta i Franza Matcha. No, za to će ipak trebati pričekati sljedeću godinu i povratak slika, nakon restauracije i izložbe „Nepoznati Klimt“ u Muzeju grada Rijeke, na njihovo originalno mjesto, oko velikog lustera u središnjem dijelu stropa gledališta.

https://hnk-zajc.hr/kazalisna-galerija-zajc/


(D.H.F., 18.05.2020)