izložba

XIII. Memorijal Ive Kerdića


vrijeme: 15.05.2020. - 20.06.2020.
mjesto: Gradski muzej Požega

Gradski muzej Požega predstavlja izložbu XIII. Memorijal Ive Kerdića - triennale hrvatskog medaljarstva i male plastike, od 15. svibnja do 20. lipnja 2020. 

Radi se o jedinstvenoj izložbenoj manifestaciji, na nacionalnoj razini, s tradicijom dugom četrdeset godina. Prva izložba postavljena je davne 1980. godine u Osijeku i Zagrebu. Ova izložbena manifestacija bavi se medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku. Izložba je posuđena od Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, a autor izložbe je mr. sc. Daniel Zec, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti.

Memorijal Ive Kerdića sastoji se iz tri izložbene cjeline. Prvu, glavnu cjelinu, čini selekcija suvremenog medaljerstva i male plastike, a drugu čini zasebna tematska izložba iz hrvatske kiparske suvremenosti ili baštine, također u oblicima kiparske minijature. Na ovom XIII. Triennalu, samostalnom izložbom predstavlja se recentni umjetnički rad akademskog kipara Luke Petrinjaka. Treći dio izložbe odnosi se na medalje i plakete koje su kao nagrade za životno djelo ili nagrade za književno djelo uručene piscu, likovnome kritičaru i sveučilišnom profesoru dr. sc. Bogdanu Mesingeru ili su mu posvećene mimo službenoga protokola dodjele priznanja.

Opširnije:
https://www.gmp.hr/item/387-izlozba-xiii-memorijal-ive-kerdica-triennale-hrvatskog-medaljerstva-i-male-plastike.htmlhttps://www.facebook.com/muzej.pozega

 

(D.H.F., 13.05.2020)