predstava

'Labuđe jezero' HNK Split


vrijeme: 02.05.2020.

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) ove je subote točno u podne na svojoj Facebook stranici i YouTube kanalu prikazalo 'Labuđe jezero', prvu online premijeru hrvatskih kazališta​​.

Predstava, koja traje 14 minuta, izvedena je u produkciji Baleta HNK Split i po motivima istoimenog baleta te uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog​. LINK na predstavu...

 

Iz splitskog kazališta su priopćili kako je​ video osmislila, režirala i, uz veliku pomoć kolega plesača, koreografirala prvakinja Baleta HNK Split Eva Karpilovska.

​​

Riječ je, navode, o duhovitoj suvremenoj parafrazi poznatog klasičnog baletnog naslova u kojoj, u duhu vremena, nije mogao biti izostavljen virus.

 

On se pojavljuje u liku glavnog negativca Rothbarta koji se fatalno umiješa u živote ostalih likova. Likovi plešu s maskama a princ Siegfried prisiljen je nevjestu, između kandidatkinja iz različitih zemalja, birati putem društvenih mreža.

 

No, kao i u izvornoj bajci Dobro, odnosno ljubav između princa i Odette pobjeđuje Zlo, opake Rothbartove spletke se izjalovljuju i priča se sretno završava​, kažu u HNK​.

 

Prvakinja splitskog Baleta Eva Karpilovska 2010. ​godine je ​završila Baletnu školu u Kijevu, u Ukrajini. ​Nakon završetka školovanja postala je članica Baleta HNK Split. ​

 

N​a ideju za snimanje videa došla je na inicijativu ravnatelja Baleta Ilira Kernija koji ju je, znajući za njen interes za bavljenje režijom i videom, zamolio da u mediju videa napravi baletno djelo prilagođeno trenutnoj situaciji i mogućnostima.

Video su snimali sami sudionici u Splitu uz obalu, u blizini kompleksa Vile Dalmacija u kojem veliki dio njih stanuje.

 

Uloge tumače Hyejin Kim (Odette), Nozomi Miura (Odile), Jurgen Rahimi (Siegfred), Francesco de Benedictis (Rothbart), Aaron Kok, Daniel Erchov Zayas, Daniel Hoek, Ingeborg Hendrikx, Maja Lončar, Matea Milas, Minori Nakayama, Laurie Chomel, Daniel Hoek, Yezi Jung, Eva Karpilovska, Bojana Lipovšćak i Isaiah Maness. (Hina)
 

(R.P.B., 04.05.2020)

Tagovi: balet, hnk split