" />
obavijest

Kamera uživo iz karlovačke Aquatike


vrijeme: 30.04.2020.

Obzirom na nove trendove u svijetu, a ponukani i trenutnom situacijom zbog pandemije COVID-19, Aquatika je odlučila ići u smjeru digitalizacije svoga poslovanja. Stoga žele omogućiti svima koji trenutno ne mogu doći posjetiti akvarij uživo, da putem live stream-a mogu vidjeti jedan dio velikog akvarija i na taj način zaroniti ispod površine rijeke.

 

Link na prijenos uživo nalazi se na naslovnici naše web stranice: https://aquariumkarlovac.com/aquatika-uzivo/.

 

U ovom akvariju se nalaze najveći primjerci riba te samim time je i najatraktivniji. U velikom akvariju prikazane su ribe iz porodice jesetri: kečiga, ruska jesetra, bijela jesetra, atlantska jesetra, sibirska jesetra. Inače, jesetre su jedna od najstarijih ribljih vrsta i potječu još iz doba dinosaurusa. U vrijeme mrijesta neke forme kreću na dug put iz mora prema slatkim vodama. Nekada je ruska jesetra plivala i našim Dunavom, Dravom i Savom, a nakon pregradnje Dunava u Đerdapu izumrla je u tim rijekama.

 

Isto tako, kečiga se nekada nalazila u nizinskom toku rijeke Kupe, niže od Kamenskog kraj Karlovca, dok danas u Hrvatskoj nastanjuje Dunav, Savu, Dravu i Muru.

 

Također, možete vidjeti i dva iznimno velika primjerka sivog glavaša koji je poseban po tome što se hrani isključivo planktonom koristeći filtracijski aparat koji ima velik broj češljastih izdanaka što omogućava zaustavljanje organizama veličine od 40 do 60 mikrona.

 

Snimku uživo za svoje web stranice mogu dobiti na korištenje i ponuđači turističkih usluga iz područja Karlovačke županije, upitom na mail marketing@aquariumkarlovac.com.

 

Aquatika tako daje svoj doprinos u očuvanju prirodnih bogatstava Republike Hrvatske i na kreativan i edukativan način predstavlja važnost očuvanja života koji se skriva ispod površina naših rijeka. Projekt je prepoznala i struka kroz nagrade, ali i članstvo u UNESCO Svjetskoj mreži muzeja vode, čiji je Aquatika prvi hrvatski član.

 

Uz pomoć Aquatike grad Karlovac vraćen je na turističku kartu Hrvatske, a uspješnost projekta može se promatrati i kroz ocjenu lokalne zajednice da je Aquatika jedan od najznačajnijih turističkih projekata grada Karlovca u posljednjih nekoliko godina.

 

Podsjetimo, projekt slatkovodnog akvarija Aquatike sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Za realizaciju projekta pod nazivom „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ EU osigurala je iznos od 36.222.282,45 kuna, dok je njegova konačna vrijednost iznosila 36.691.939,25 kuna.
 

(R.P.B., 30.04.2020)