obljetnica, proslava

Video poruka Karlovačke plesne reprezentacije za Međunarodni dan plesa


vrijeme: 29.04.2020.

Međunarodnim danom plesa ističe se vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme te se na taj dan uoči plesnih predstava čitaju međunarodne i nacionalne poruke izabranih umjetnika, a ove se godine s obzirom na pandemiju dijele putem društvenih mreža i web stranica.
 

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.


Baletni studio Zorin doma djeluje od davne 1952. godine, a jedna od njegovih sastavnica je i Karlovačka plesna reprezentacija,  ansambl  koji  je nastao 2016. godine okupljanjem plesača iz različitih plesnih centara (kazalište, plesni klubovi, studiji) te trenutno broji deset članova.

 

S obzirom na različitu plesnu povijest i obrazovanje svakog pojedinog plesača, Karlovačka plesna reprezentacija predstavlja široku paletu plesnih stilova, od street plesova poput breakdancea  i hip-hopa preko housea do jazz dancea  i suvremenih plesnih tehnika. Samim time potencijal i dijapazon čitave skupine vrlo je velik, ali najvažnija dodirna točka okupljenih iskusnih karlovačkih plesača zasigurno je strast prema svim oblicima plesa što je vidljivo iz njihove energije i duha koji prenose svakim svojim nastupom.

 

Sam naziv ansambla nastao je u šaljivom tonu  jer je originalna postava brojila jedanaest članova  što koincidira s brojem igrača u najpopularnijem svjetskom sportu – nogometu. Kako su plesači skupljeni „sa svih strana“, a reprezentacija podrazumijeva samo one najbolje, tako je skovan naziv Karlovačka plesna reprezentacija.

 

Uz mnogobrojne nastupe i produkcije, Karlovačka plesna reprezentacija potpisuje i dvije plesne predstave, obje u produkciji GK „Zorin dom“. Hvaljeni prvijenac, plesna predstava „Mystery“ posvećena detektivskom žanru, premijerno je izvedena 2017. godine te druga predstava, "Nuspojavus" koja je svoju premijeru doživjela 2019. godine. Predstava paralelno obrađuje dvije teme - jednu bajkovitu kroz popularne likove iz bajki i romana za mlade, i drugu - destigmatizaciju osoba sa psihičkim smetnjama.

 

U Karlovačkoj plesnoj reprezentaciji trenutno plešu: Petar Bijelić, Azra Gorić, Katarina Jelenčić, Goran Koprenica, Željka Kostanjšek, Lucija Majetić, Viktorija Paljug, Jasna Pribanić, Ivana Rumenović Novinić i Petra Sanković.

 

Kako se pleše "od doma" pogledajte u video poruci naših KPR plesača.
 


 

(R.P.B., 29.04.2020)