" />
novo izdanje

Međunarodni dan plesa: Sada treba plesati više nego ikada


vrijeme: 29.04.2020.

Međunarodni dan plesa obilježava se svake godine 29. travnja, u povodu čega je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma poručio da u današnjoj situaciji treba plesati više nego ikada.

"Živimo nezamislive tragedije, u vrijeme koje najbolje mogu opisati kao post-humano razdoblje. Više no ikada, moramo plesati sa svrhom, podsjećajući svijet da ljudskost još postoji. Svrha i empatija moraju pobijediti godine i godine raspadanja virtualnog krajolika koje ne možemo poreći, i koje je potaknulo katarzu sveopće tuge pobjeđujući žalovanje, a teška stvarnost nastavlja prožimati žive suočene sa smrću, odbijanjem i siromaštvom", istaknuo je Maqoma u međunarodnoj poruci uz Dan plesa.

 

Smatra da ples mora više no ikada dati snažnu poruku svjetskim vođama i onima kojima je dano povjerenje da očuvaju i poboljšaju ljudsko stanje, "da smo mi vojska onih čije su misli žestoke i da nam je svrha u težnji promijene svijeta korak po korak".

 

Po njegovim riječima, ples nije političan, ali postaje političan jer nosi u svom tkivu ljudsku povezanost i tako, u svom nastojanju obnove ljudskog dostojanstva, reagira na okolnosti.

"Dok plešemo našim isprepletenim tijelima, strmoglavljujući se kroz prostor, postajemo pokretna sila utkanih srca, dodirnutih duša  i pružanja iscjeljenja koje je očajnički potrebno. I svrha postaje jednoglava hidra: nepobjediv i nerazdvojiv ples. Sve što nam je potrebno sada je plesati još više", poručio je

 

Gregory Vuyani Maqoma je formalno plesno obrazovanje započeo 1990. u plesnoj skupini Moving Into Dance gdje 2002. postaje pridruženim umjetničkim ravnateljem. Nagrađivani je umjetnik i međunarodna ga scena cijeni kao plesača, koreografa, edukatora i umjetničkog ravnatelja, koji je ostvario niz važnih suradnji.

 

Ferlin: Svakodnevnica kao mala koreografija života

 

Na poziv plesnog odbora Hrvatskog centra ITI godišnju hrvatsku poruku napisao je plesni umjetnik Matija Ferlin, ustvrdivši da u neizvjesnosti vremena i "koreografiji sveobuhvatne paralize" nije lako pisati čestitku, već je možda primjerenije uputiti poziv, "mali zadatak  vama i sebi", zatvorenima u stanu, ograničenog prava i prostora za kretanje da u situaciji u kojoj se nalazimo osvijestimo radost života u njegovim najsuptilnijim manifestacijama.

 

Zato je poozvao sve da obrate pažnju na sve ono što u svakodnevici već jest ples i sve ono što bi mogao biti ples.


"Pogledajte na vlastitu svakodnevicu kao na malu koreografiju života. Dodajte joj ono što mislite da nedostaje, oduzmite suvišno. Podijelite pokret s ukućanima. Uhvatite nekoga za ruke. Prisjetite se koraka engleskog valcera. Pozovite one koje gledate preko ekrana da za vas izvedu malu koreografiju prkosa globalnoj situaciji krize kroz koju prolazimo", poručio je.

 

Ferlin kaže da je ples navikao na krize, neprestano je u borbi da se održi u nimalo lakim uvjetima rada na izvedbenoj sceni, a upravo su upornost i žilavost ono što kao ljudska bića dijelimo s plesom.

 

"Čak i kad je sveden na mikro koreografiju vlastitog životnog prostora, bez izvedbi, bez predstava, bez publike, ples u svojoj mirnoći neprestano titra. Važno je da zajedničkim snagama održimo to titranje", dodao je.

 

Matija Ferlin je završio School for New Dance Development u Amsterdamu, živio je i radio u Berlinu i Torontu te se nakon povratka u Pulu, posvetio istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata scenske izvedbe i ostalih medija.

 

ZPC i LADO obilježavaju Međunarodni dan plesa

 

Zagrebački plesni centar obilježit će Međunarodni dan plesa online plesnim predstavama i razgovorima s plesnim umjetnicima, a linkove će objaviti na Facebook stranici.

 

Ansambl LADO će na Svjetski dan plesa  na Trećem programu Hrvatske televizije u 18.55 sat imati nacionalnu premijeru dokumentarnog filma "70", snimanog tijekom 2019. kada je LADO obilježavao sedam desetljeća svog neprekidnog umjetničkog djelovanja.

 

U filmu Nebojše Slijepčevića dokumentiran je naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled Ansambla LADO, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno – duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači, ističe se u najavi.

 

Međunarodnim danom plesa ističe se vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme, te se na taj dan uoči plesnih predstava čitaju poruke izabranih umjetnika, a ove se godine s obzirom na pandemiju dijele putem društvenih mreža i web stranica. (Hina)
 

(R.P.B., 28.04.2020)