" />
predstava

'Gusari' Dječjeg kazališta Dubrava od subote dostupni online


vrijeme: 24.04.2020. - 27.04.2020.

U iščekivanju povratka na pozornicu, Dječje kazalište Dubrava svojim će malim gledateljima od petka, 24. travnja, omogućiti online gledanje predstave 'Gusari', u režiji Zorana Skalickog.

Kako se ističe u najavi, "Gusari" su suptilna i indirektno ispričana obiteljska priča koja se bavi problematikom obiteljske svađe i manjka komunikacije kao uobičajenih, ali potresnih iskustava za djecu koja u tim okolnostima nerijetko "postaju nevidljiva".

 

Nemirno more, olujni vjetrovi, magla, noć… putovanje bez karte, obećanje mirnog mora i onog dalekog kopna. Gusari brode nepreglednim svjetskim morima, a na palubi, kao slijepi putnik, priključio im se i jedan dječak. S druge strane, obitelj kao brod, roditelji kao gusari, nemirno more kao svakodnevica… otisnuti se u život, na putovanje "bez karte" i ono obećanje mirnog mora, kad će "sve biti kako smo zamišljali".

 

Slojevito građeni, "Gusari" komuniciraju na više ravni: izmaštanom avanturom djeci, a zornim metaforama odraslima, stoji u najavi. Razrješenjem koje predstava nudi, otvara se prostor drugačijeg gledanja na snagu i ulogu djeteta u obitelji, pa i u stresnim situacijama: ono postaje arbitar, "kapetan broda" i "glas razuma" koji može ono što je roditeljima u tim trenucima nemoguće – komunicirati.

 

Režiju potpisuje Zoran Skalicki, dramaturgiju Bruno Margetić, scenografiju je osmislio Željko Margetić, a kostime Marija Margetić. Za glazbu je odgovoran Mark Mrakovčić, a za oblikovanje rasvjete Dominik Lenac Sanković. Igraju Matija Čigir, Dunja Fajdić, Hrvoje Horvat i Petar Atanasoski.

 

Snimka predstave bit će aktivna na YouTube kanalu kazališta od petka 24. travnja u 18 sati, do ponedjeljka 27. travnja u 18 sati. (Hina)
 

(R.P.B., 23.04.2020)