projekcija

Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju… - novi program na društvenim mrežama


vrijeme: 06.04.2020.

Od sljedećeg tjedna, svakog ponedjeljka, srijede i petka Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučit će vam naslove filmova s tematikom o izbjeglicama, ukupno njih dvadesetak. Preporukom besplatnih projekcija vrhunskih filmova s izbjegličkom tematikom poziva se na solidarnost s ljudima koji bježe pred ratovima i proganjanjem.

Pobjednik prestižnog festivala u Sundanceu, zapanjujući dokumentarac i primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha, 'Zadnji u Alepu', režisera Ferasa Fayyada, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju običnih građana koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana. Film smo imali prilike pogledati na 12. Festivalu tolerancije, a nudi nam se putem Restartove akcije Doku – izolacija.
 
Prvi je to film kojeg će podijeliti 6. travnja u sklopu novog programa Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju… na online platformama Festivala Tolerancije - Facebook Fan Pageu, Instagramu i Twitteru.
 
"Danas više nego ikada znamo koliko znači dom. Mjesto sigurnosti, utjehe, intimnosti i sreće. Brojni ljudi, njih sedamdeset milijuna u cijelom svijetu, nemaju dom. Korona virus i jaki potres U Zagrebu su ih istisnuli iz medija, no oni nisu nestali. Dapače. U suradnji s UNHCR-om donosimo filmske prijedloge za naše duge dane u izolaciji koji se na emotivan način bave pitanjem izbjeglica i izbjeglištva u nadi da će solidarnost i empatija koji su nam sada svima više nego potrebni, ojačati i naći put u naše društvo", izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala Tolerancije.
 
Svakodnevni je život potpuno stao, ali ratovi i proganjanje nisu prestali. I dok se cijeli svijet ujedinio u borbi protiv korona virusa, ljudi i dalje bježe iz svojih domova u potrazi za sigurnošću. Mjere koje su neke zemlje usvojile mogle bi u potpunosti onemogućiti pristup pravu na azil, stoga ne smijemo zaboraviti na one koji bježe od rata i proganjanja, poručuju iz UNHCR-a.
 
"Najgore krize zahtijevaju ono najbolje od čovječanstva. Baš kao i svima nama, solidarnost i suosjećanje sada su i izbjeglicama potrebniji nego ikad prije.”, rekao je Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj.
 
Ciklus će, u srijedu, 8. travnja, nastaviti nagrađivani filma 'Uvoz', redateljice Ene Sendijarević, premijerno prikazan u Cannesu 2016. godine. Okosnicu radnje čini mlada bosanska izbjeglička obitelj koja završava u malom nizozemskom selu nakon što im je odobrena zaštita 1994. godine. Jedna apsurdna situacija sustiže drugu dok od novog svijeta pokušavaju stvoriti svoj dom.
 
U petak, 10. travnja, Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju film Borders kojeg potpisuje Mathangi 'Maya' Arulpragasam, globalno poznata kao M.I.A, glazbenica i aktivistica koja svojim radom kontinuirano upozorava na probleme izbjeglica. Ništa čudno s obzirom da je i sama bila izbjeglica. Vizualno atraktivan, provokativan spot za pjesmu Borders baš odgovara kraju tjedna i online partyjima i druženjima kroz koje susrećemo prijatelje.
 
Više informacija: http://www.festivaloftolerance.com/zagreb/koronavirus-ne-diskriminira-nemoj-ni-ti/2539


(R.P.B., 03.04.2020)