" />
obavijest

Preminula je Nada Kuzmić, bivša ravnateljica Opere HNK Split


vrijeme: 29.03.2020.

U nedjelju, 29. ožujka, preminula je prof. Nada Kuzmić, akademska glazbenica, dugogodišnja članica članica Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split i bivša ravnateljica Opere HNK Split.

Rođena 1945. u Zagrebu gdje je, nakon završenog srednjeg muzičkog obrazovanja pohađala i 1969. diplomirala violinu kod profesora Ivana Weilanda i Milana Tarbuka. U operni orkestar HNK Split dolazi 1973. kao stalni vođa dionica II. violina. Jedna je od utemeljitelja Splitskog gudačkog kvarteta, a djelovala je i u komornim orkestrima Ivan Lukačić i Komornom orkestru HNK Split.


Od 2000. do 2002. bila je ravnateljica Opere HNK Split. Bilo je to razdoblje značajnih uspjeha splitske Opere od kojih valja istaknuti izuzetno kulturološko i umjetničko postignuće kakvo je bila praizvedba opere Judita Frane Paraća, gostovanja u zagrebačkom HNK i na Dubrovačkim ljetnim igrama te više državnih nagrada i priznanja koje je dobio operni ansambl. Po završetku mandata ravnateljice, Nada Kuzmić bila je producentica Opere splitskog HNK.

Izvor: HNK Split

 

(R.P.B., 01.04.2020)