izložba

Crteži u prostoru II, izložba Ljubomira Cote


vrijeme: 10.03.2020. - 31.03.2020. / otvorenje: 10.3. u 19h
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara

Crteži u prostoru II - izložba Ljubomira Cote, održava se u zagrebačkom Muzeju Mimara, od 10. do 31. ožujka 2020.

''Zaokruživši svoj arhitektonski opus, preostalu kreativnu energiju Ljubmir je Cota odlučio ugraditi u kiparsku djelatnost.

Oslobođen profesionalnih obveza i cehovskih obzira, svojem je oblikovanju u novim materijalima i tehnikama mogao pristupiti s uvećanom slobodom i radosnom neposrednošću. Odabrana motivika predstavlja uglavnom ljudsko tijelo-tradicinonalni zadatak i izazov kiparskog djelovanja, a niz radova posvećen je također životinjskim likovima. U svakom slučaju riječ je o biomorfnim i organičkim poticajima, o zadatcima traženja korelativa za vitalno okupljenu cijelinu, za oblike koji podrazumijevaju mogućnost kretanja.

Većina Cotinih radova izvedena je savijanjem željezne žice. Kao što se u crtežu posebna homogenost i uvjerljivost postiže povlačenjem samo jedne jedine linije, koja tvori i zaokružuje obris, tako i u kiparstvu ovoga autora kontinuirani tok jedne te iste žice postaje sredstvom uvećane koherencije i cjelovitosti dojma." ... (Tonko Maroević)http://www.mimara.hr/(D.H.F., 06.03.2020)

Tagovi: Ljubomir Cota